Wpis z mikrobloga

Mirki z #motoryzacja
Prawdopodobnie zapowietrza mi się układ paliwowy w Astra G. Zawsze z rana odpalam auto, pochodzi parę sekund, obroty spadają i gaśnie. Potem mam problem z odpaleniem. Zauważyłem, że gdy przy odpaleniu dam mu ostro gazu (leci biały dym z wydechu) to już nie zgaśnie i potem już normalnie odpala, ale też nie zawsze. Czasami tak zamuli, że nie idzie odpalić. Wyczytałem, żeby stawiać auto przedem z górki. Lepiej odpala, częściej się udaje bez problemu odpalić (nie leci biały dym). Założyłem dwa zawory zwrotne, przed filtrem i za filtrem. Chwilę jakby było lepiej, ale znowu lipa. Gdzie szukać nieszczelności? Auto stało prawie rok (w tym w zime).

Astra G 2.0 81 kw.

Dodam też, że jak np stoje na światłach itd. obroty są niższe to zapala się kontrolka od EGR (sprawdziłem w kompie). Jak ruszę, obroty wzrastają powyżej 1tyś to znika i jest OK.

Mam nadzieję, że dobrze opisałem. Jak samemu mi się nie uda, to wiadomo, do mechanika śmigam.
  • 18
@levusek1992: To spora szansa,ze pompa. pozbywaj sie tego , bo jak tylko przestania odpalac na cieplo albo zimno to bedzie warte 50 groszy za kilo. Dobry mechanik zdiagnozuje padajaca pompe bez problemu.

Zobacz czy widac powietrze gdzies. Ale objaw jest ksiazkowy. A wiem, co mowie, bo mialem ich kilkadziesiat
@bigger: Tak. Wyskakuje tylko błąd egr. Ale z kim nie rozmawiam to układ paliwowy. Jak już odpali to śmiga normalnie, moc ma. Dopiero jak wystygnie, noc postoi to znowu problem z odpaleniem.

Przecież pompa paliwa w internecie nie jest jakaś droga z tego co patrze.
@levusek1992 ja miałam LPG, żadna kontrolka mi nie świeciła, poza sporadycznym check engine (co było wina cewek). Auto ciężko odpalało i gaslo przy nierozgrzanym silniku, do tego falujace obroty, bywalo tak, ze gasł w trakcie jazdy. Nie miał mocy, pedał gazu w podłodze a auto ciężko przyspieszalo. Nie robiłam nic, bo się nie opłacało inwestować w to auto, remont kosztowałby mnie £600, a auto warte £800.
@bigger: No to mam nadzieje, że to nie ta pompa xd Najgorsze, że serio jak stoi z górki to jest lepiej. No i jak już odpali to moc ma itd. Liczę jednak, że to zapowietrzanie się układu paliwowego
@levusek1992: Wymien kawalek weza na przezroczysty i bedzie widzial. Latwe i tanie w diagnozie jesli to nieszczelnosc. Jedz do kogos ogarnietego i zostaw na 2 dni. Wedlug mnie za 100 maksymalnie 200 zeta zdiagnozuje bez pudla.