Wpis z mikrobloga

#esp8266 #arduino
Kuźwa no, mam 3 esp - nodemcu cienkie i grube (to chyba 0.9 i 1.0) i wemosa d1 mini. I jak cienki nodemcu mi sie bez problemu uploaduje z arduino ide tak pozostałe dwa wywalają warning: espcomm_sync failed.
ten drugi nodemcu chodził z espeasy kiedyś a teraz chciałem go normalnie do mqtt podpiąć. wemosa znalazłem w folijce, nawet nie wiedziałem że go mam. wszystkie porty USB sprawdzone, podciągane gpio0 pod gnd i nadal nic. to jest najbardziej frustrujące w tym wszystkim bo programowanie, lutowanie jest fajne ale na koniec i tak #!$%@? wszystko strzeli bo jakiś debilny błąd...
  • 14
@daczka92: Odnoszę się do ostatniego zdania, jak padnie esp to wyjmujesz moduł i wkładasz drugi i programujesz od nowa. Mam takich już padniętych z 4 czy 5. Oczywiście próbowałem je reanimować wiele razy poza zlutowanym układem i chyba z 2 razy mi się udało.
@houk: a ok, to nowy projekt ma być akurat ale dziwne ze nowy wemos nie działa... :/
mam jeszcze pare głochy esp ale nie chce mi się z nimi babrać i lutować i kombinować z UART. idzie do mnie jeszcze ze 3 czy 4 wemosy ale z Chin to im sie zejdzie jeszcze
@daczka92: wemos mi się padnięty od razu nie zdarzył, nodemcu tak miałem taką sztukę... Od jakiegoś czasu zawsze mam minimum 5 sztuk w szufladzie :D Jak tylko ubywa dokupuję. Już mi 2 padły po burzy raz.
@houk: coś chyba jest nietak bo podpialem przez uart kolejne esp takie gołe i ciągle to samo. nie mam pojęcia czemu ta jedna działa ale dziwne zeby 3 padły z czego 2 działały normalnie jakiś czas temu a 1 jest nowa...
@houk: @KokiX: na uarcie same krzaczki, na kazdej prędkości. podpiałem nawet pod nodemcu osobnego uarta zobaczyc co tam wypluwa na tx-rx ale same krzaczki. nodemcu probuje wykonac progrma ktory ma wgrany (esp easy pewnie) i wypluwa sporo jakiegos smiecia na serial, ale jak podepne D3 pod GND to normalnie się zatrzymuje a przy wgrywaniu, tuż przed błędem coś tam miga jakby było jakies połączenie.
@houk: @KokiX:
3h znowu przesiedziałem przez jakieś gówno. już wpisywałem w google wszystko co mi przychodziło do głowy i leciałem ze wszystkim. w końcu wpadłem na jakiś temat z jakims sterownikiem. nawet nie czytałem tylko odpaliłem i zadziałało.
http://blog.digidigital.de/?p=323⟨=enUS

wpiszę kod błędu to może kiedyś ktoś wyszuka i skorzysta (albo ja):
warning: espcomm
sync failed error: espcommopen failed error: espcommuploadmem failed error: espcommupload_mem failed