Aktywne Wpisy
Enxixgebjxix +13
#!$%@? ludzie w robocie od rana cisną mnie od jakiegoś dziwaka. Był temat włosów, no i laski się smiały że faceci to nawet tyłka nie golą, no faceci zaczęli się wypowiadać że golą hehe itp.
I do mnie od razu A ty młody golisz?
No i ja w sumie to się zdziwiłem że tak można bo mówię że no jak skoro włosy mi z dupy wychodzą. I oni zapytali że o co
I do mnie od razu A ty młody golisz?
No i ja w sumie to się zdziwiłem że tak można bo mówię że no jak skoro włosy mi z dupy wychodzą. I oni zapytali że o co
drobne_na_taryfe +141
Tak więc trafiło na NGC 6888 czyli Mgławicę Półksiężyc - jest to mgławica emisyjna oddalona o ok 4700 lat świetlnych, znajdująca się w gwiazdozbiorze Łabędzia.
Położenie na niebie
Poniższa fotka jest próbą uchwycenia obiektów głębokiego nieba z dużego miasta, gdzie jest ogromne zanieczyszczenie sztucznym światłem (tzw. light pollution).
Normalne zdjęcie, czy to w kolorze, czy pojedyncze kanały L, R, G czy B przy tym czasie byłyby mocno przepalone.
Na szczęście są filtry narrowband, czyli wąskopasmowe, które mocno wycinają spectrum fali, zostawiając tylko małą wiązkę o określonej długości.
Do najpopularniejszych należą filtry H-alpha (pasmo wodoru), OIII (pasmo tlenu) oraz SII (pasmo siarki).
Nakładając zdjęcia z tych trzech filtrów możemy uzyskać tzw paletę HSO czy też inaczej zwaną HST (od Hubble Space Telescope).
Wczoraj udało mi się zebrać niemal 3h materiału właśnie przy użyciu filtra H-alpcha.
Mam nadzieję, że szybko dozbieram pozostały materiał i finalnie zaprezentuję kolejne etapy zdjęcia (H-alpha + OIII jako BI-color, oraz HSO po połączeniu materiału ze wszytkich 3 filtrów).
Parametry zdjęcia:
34x300s, filtr H-alpha
Sprzęt:
Atik 314E, Stellarvue ST80 APO, HEQ5
#nightsky #astrofoto #mojezdjecie #astronomia #astrofotografia #odzeradokatalogumessiera
Ale plus jest taki, że z sesji na sesję coraz lepiej poznaję swój sprzęt - a to uważam jest bardzo ważne.
Lekko broniąc fotki, dodam, że fotografia z miasta (wawa) i w dodatku z balkonu nie jest łatwa :)