Wpis z mikrobloga

Macie dobre info za darmo... W prezencie. Tego nie znajdziecie gdzie indziej...

Myślicie że inflacja to 1800 wykopanych BTC dziennie? Mylicie się, jest duuuużo większa.
W ciągu ostatniego roku trudność kopania wzrosła ~ x 6,22 mimo pół rocznych spadków.
W ciągu 2 ostatnich lat wzrosła prawie x 27

https://www.blockchain.com/pl/charts/difficulty?timespan=2years

BTC muszą trafiać na rynek bo jest walka o mining. Miner nie może stanąć w miejscu bo go inni przegonią. Musi inwestować i płacić za prąd.

A teraz spójrzcie na ten piękny wykres poniżej. Niestety nie ma aktualnej wersji, ale widać co się dzieje w ciągu ostatniego roku. Te różowe linie pokazują transfery BTC w czasie. Od kiedy dane BTC leżało na portfelu i kiedy zostało ruszone (do tego okresu trafia). Kto i po co rusza BTC z 2013 i wzwyż? Głównie profesjonalni minerzy (oni nie tracili kluczy i mieli ich najwięcej). Po to żeby sprzedać dziś. Poza minerami też inni, ale efekt ten sam. Kto ruszał BTC po tylu latach, robił to w jakimś celu.... w celu sprzedaży.

Cały czas z okresu kilku lat wstecz jest ruszana masa BTC. Pamiętajcie jakie wtedy były nagrody za bloki. 25 a nawet 50 BTC. Dziś tylko 12,5...

Podaż jest dużo większa. Na rynek trafia masa tego. Zwykli ludzie, którzy mają z tamtego okresu BTC po prostu zaczynają korzystać z życia. Minerzy muszą inwestować. Dziś mamy walkę o mining. Walkę o przyszłość tego biznesu.

Teraz skończy się hodlowanie nowych BTC jak było wcześniej. Trzeba inwestować i płacić prąd. Stare portfele się wyczyszczą a nowo wykopane BTC będą musiały trafiać na rynek.
Przez stagnację 4 lat był jedyny taki okres, kiedy ogromne ilości BTC mogły leżeć i czekać. Tego już nie będzie w takiej skali.

Co się stanie jak zapasy się skończą i tysiące BTC przestaną trafiać na rynek? Do tego dołóżcie kolejny halving... Ja nic nie mówię, niech każdy sam to przemyśli...

Znienawidzony przez niewdzięczników cyberśmieć. Proszę uprzejmie ( ͡º ͜ʖ͡º)

#bitcoin #kryptowaluty #cybertag
Pobierz
źródło: comment_y6PygcdZAfNCGhoGvCX5MVAqsoCdQgjb.jpg
  • 24
@cyberpunkbtc: Bardzo interesuja wizualizacja.

Sporo osób ruszała monety, żeby wyciągać forki i je sprzedawać leszczom. Sporo osób robi upgrade do segwit, sporo też konsolidowało UTXO, bo się obudzili, że mogą nie być w stanie ich już nigdy więcej użyć, jeżeli wysokie ceny transakcji się powtórzą.

Tak więc nie byłbym tak pewny tego, że te monety są ruszane by je sprzedać. W dodatku u górników nic się nie zmieniło. Kiedyś sprzedawali by
@dla_zabawy: Ale teraz poza nowo wykopanymi trafia na rynek masa starych. Przez te 4 lata stagnacji nie było takich inwestycji w mining jak dziś. Fakt jest taki że pełno tego trafia z przeszłości. To się skończy. Wuży wzrost trudności jasno pokazuje jak dużo pieniędzy w to jest inwestowane.

Gdzie ja coś mówię o spalaniu? Wręcz przeciwnie. Te transfery z przeszłości nie będą wieczne. Po co są ruszane? Bo 4 lata cena
Sporo osób ruszała monety, żeby wyciągać forki i je sprzedawać leszczom. Sporo osób robi upgrade do segwit, sporo też konsolidowało UTXO, bo się obudzili, że mogą nie być w stanie ich już nigdy więcej użyć, jeżeli wysokie ceny transakcji się powtórzą.

Tak więc nie byłbym tak pewny tego, że te monety są ruszane by je sprzedać. W dodatku u górników nic się nie zmieniło. Kiedyś sprzedawali by płacić za prąd, dzisiaj też
@dpc8: Ty na to patrzysz zbyt bardzo jak na zwykłych Januszy. Większość ludzi z tamtych lat zapomniała kluczy. Nie dbała o nie. Wtedy niewielki odsetek ludzi kupował BTC.

Kto miał 90% tych BTC? Ci którzy je wykopali. To oczywiste.
@dla_zabawy: Nie rozumiesz. Ostatnie 4 lata były stagnacja. Cena bardzo powoli rosła. Ty patrzysz na BTC z dzisiejszej perspektywy. Wtedy było inaczej. BTC z przeszłości nie będą przesyłane wiecznie. Skończą się.

Nie każdy będzie czekał 20 lat żeby spieniężyć BTC> Masy ludzi, nawet chałupniczych minerów ma po kilka tys BTC. Oni nie chcą czekać do emerytury. Już dziś mogą korzystać.

Te BTC leżały przez większość czasu. Teraz popatrz jak z 2013,
Nie każdy będzie czekał 20 lat żeby spieniężyć BTC> Masy ludzi, nawet chałupniczych minerów ma po kilka tys BTC. Oni nie chcą czekać do emerytury. Już dziś mogą korzystać.

Te BTC leżały przez większość czasu. Teraz popatrz jak z 2013, 14, 15, 16, 17 (z każdego czasu) trafia ich dużo do nas.

@cyberpunkbtc: Zgadzam się , tylko zastanawiam się jaki wniosek chcesz z tego wyciągnąć
@dla_zabawy: Ogólnie widze że jesteś nastawiony "anty". Trudno. Ja nikogo nie mam zamiaru przekonywać. Uważam że to naprawdę cenne wnioski i po prostu je zostawiam. Kto chce nich skorzysta. Że będę jechany to oczywiste, zdziwiłbym się gdyby tak nie było...

Ja tu tylko wrzucam co sam myślę. Nie musicie się zgadzać. Możecie olać ;)
Zgadzam się , tylko zastanawiam się jaki wniosek chcesz z tego wyciągnąć

@dla_zabawy: Taki wniosek że skoro zaczęto je ruszać i dzieje się to bez przerwy to jest zapotrzebowanie.
Prawie wszystkie BTC są wykopane, masa została stracona na zawsze. Teraz pomyśl czy za 4 lata nadal będą transferowane BTC z dzisiaj? Pewnie trochę ich będzie, ale dużo mniej. Halvingi... Wtedy 50, 25 BTC na blok i brak potrzeb inwestycji, brak dużych
Pobierz
źródło: comment_yHSGRchrrr0UqtCiZFW4VKJnU6nZg24M.jpg
@cyberpunkbtc: Nie nie jestem "anty" po prostu jestem ciekaw jakie wnioski na podstawie tego wyciągasz. Bo dla mnie to oznacza tylko tyle patrząc na wykres że zostało ruszonych dużo BTC, pewnie z wielu względów i nie tylko przez minerów. Nawet jeżeli to była sprzedaż przez minerów to ktoś te BTC kupował i nie zakładam że każdy będzie holderem. Zakładam że BTC będą dalej sprzedawane a także będą sprzedawane chociażby przez tych
@cyberpunkbtc: I tu jak wygląda ten rynek albo jak może wyglądać rynek krypto, przypomina mi się scenka z big shorta o którym dziś było na tagu. Oczywiście kontekst inny ale co z tego że BTC będzie 21 mln jak możemy dojść do czegoś podobnego jak w przypadku rynku mieszkań których też była ograniczona ilość. Rozważam po prostu różne scenariusze
BTC, pewnie z wielu względów i nie tylko przez minerów.

@dla_zabawy: Już ci to mówiłem. Patrzysz na rynek z dzisiejszej perspektywy. Wtedy naprawdę niewiele BTC kupowali zwykli ludzie. To było nic przy tym co dziś. Ludzie o nie nie dbali, gubili klucze. Ale ktoś te BTC kopał. Profesjonalni miner w tamtych czasach robili to w jakimś celu. Nie gubili kluczy, nie mieli potrzeby komu sprzedawać. Poza tym oni wierzyli w ten
Co się stanie jak zapasy się skończą i tysiące BTC przestaną trafiać na rynek?

@cyberpunkbtc: Takie pytanie postawiłeś w pierwszym poście. Ja twierdzę że dalej BTC będą trafiać na rynek , w mniejszej ilości od minerów jak piszesz ale w tej samej od spekulantów/holderów którzy obecnie te BTC kupują od kopalni.

Po prostu nie widzę scenariusza że nagle wszyscy przestaną sprzedawać BTC
@dla_zabawy: Kilka faktów. Masa BTC zgubiona. Dużo więcej było wydobywanych (patrz wykres) brak potrzeb inwestycji w infrastrukturę, brak potrzeby spieniężenia bez wzrostów ceny.

Teraz kolejny raz cię zapytam. Czy widzisz tam smugi ukazujące przelewy btc np do 2015 roku z przeszłości? NIE ;)
Połącz te kilka faktów
@cyberpunkbtc: Mogę się zgodzić że na podstawie wykresu i tego co piszesz, większość kopalni nie może pozwolić sobie na trzymanie BTC i są one na bieżąco sprzedawane. Oznacza to że nawet jak cena stoi w miejscu to wartość BTC rośnie a dwa w najbliższym czasie może oznaczać spadki bo więcej BTC będzie sprzedawanych niż kupowanych.

Na temat co się stanie gdy zapasy BTC się skończą mam po prostu inne zdanie