W zeszłym tygodniu wpadł mi w ręce pierwszy tom komiksu Skalp. Połowa mojej biblioteki to literatura o Indianach i rezerwatach. Od dawna jednak nic mi tak nie zryło beretu jak ten komiks. Rewelacyjny scenariusz, wyraziści bohaterowie, sposób rysowania, który lubię, a wszystko dzieje się w miejscu i kontekście, który znam. Komiks z każda stroną pochłania coraz bardziej i dobrze, że poza pierwszym tomem jest są cztery kolejne. Mam nadzieję, że równie mocne. Każdy tom to zbiorówka kilkunastu komiksów więc jest co czytać.
Pytanie mam takie. czy ktoś z Was natknął się może na coś w podobnym klimacie? Przez tyle lat poza branżą (książki) musiało mnie przecież ominąć coś równie dobrego. Prośba o jakaś rekomendację.
@ajatollah_chomeini: nie wiem na ile znasz angielski, ja akurat czasami lubię coś sprawdzić i dowiedzieć się o o chodzi, ale większych problemów nie miałem. Zobacz sobie online jak Ci przypasuje
@rrobot: ktoś tu mocną recenzję wrzucił tego Preachera - wysoko postawiona poprzeczka:
Dupę mi urwało i wystrzeliło w kosmos. Wziąłem się za ten komiks zaciekawiony, ale nie nabuzowany. Słyszałem o nim same dobre rzeczy, więc miałem na niego lekkie parcie. Zacząłem czytać i ze strony na stronę oczy robiły mi się coraz szersze, przybiłem się do krzesła, żeby nie spaść i podwiązałem szczękę, żeby co i rusz nie opadała.
@rrobot: bez problemu czytam książki fabularne, jak jest specjalistyczna tematyka to sięgam do słownika. Problem w tym, że jak mówią slangiem to tego w słowniku nie znajdziesz i zaczynasz dużo tracić z treści a szkoda tego że ktoś dobrze napisał scenariusz a ty rozumiesz tylko overall meaning.
@ajatollah_chomeini Jeżeli podoba Ci się ten klimat, to koniecznie spróbuj przeczytać "Bękarty z Południa". Ten sam gość pisze scenariusz i pierwszy tom jest świetny, nawet jako zamknięta historia, z gęstym klimatem południowej części Stanów.
@ajatollah_chomeini: Najlepszy komiks jaki wyszedł ostatnio z takich dla dorosłych z mocną historią to: Black Monday murders. No i popatrz na wydawnictwo bo coś tam może sobie znajdziesz np Transmertopolitan Te nowe Punishery też mocno idą w kryminał.
W zeszłym tygodniu wpadł mi w ręce pierwszy tom komiksu Skalp. Połowa mojej biblioteki to literatura o Indianach i rezerwatach. Od dawna jednak nic mi tak nie zryło beretu jak ten komiks. Rewelacyjny scenariusz, wyraziści bohaterowie, sposób rysowania, który lubię, a wszystko dzieje się w miejscu i kontekście, który znam. Komiks z każda stroną pochłania coraz bardziej i dobrze, że poza pierwszym tomem jest są cztery kolejne. Mam nadzieję, że równie mocne. Każdy tom to zbiorówka kilkunastu komiksów więc jest co czytać.
Pytanie mam takie. czy ktoś z Was natknął się może na coś w podobnym klimacie? Przez tyle lat poza branżą (książki) musiało mnie przecież ominąć coś równie dobrego. Prośba o jakaś rekomendację.
Dupę mi urwało i wystrzeliło w kosmos.
Wziąłem się za ten komiks zaciekawiony, ale nie nabuzowany. Słyszałem o nim same dobre rzeczy, więc miałem na niego lekkie parcie. Zacząłem czytać i ze strony na stronę oczy robiły mi się coraz szersze, przybiłem się do krzesła, żeby nie spaść i podwiązałem szczękę, żeby co i rusz nie opadała.
Ile wyszło tomów skalpa?
Najlepszy komiks jaki wyszedł ostatnio z takich dla dorosłych z mocną historią to:
Black Monday murders.
No i popatrz na wydawnictwo bo coś tam może sobie znajdziesz np Transmertopolitan
Te nowe Punishery też mocno idą w kryminał.