Wpis z mikrobloga

Dzień dobry mirki i Mirabelki!

Proszę was o poradę. otóż jeżdżąc autem bardzo często hamuję silnikiem. Weszło mi to w nawyk i redukcją biegów wyhamowuję zawsze wtedy, gdy tylko sytuacja na drodze na to pozwala.

Przepraszam, jeśli to głupie pytanie, ale nie jestem mechanikiem.

Powiedzcie mi proszę, czy taki sposób hamowania nie przyczynia się do szybszego zużowania koła dwumasowego? Czy hamowanie silnikiem w jakiś sposób może zaszkodzić samochodowi?

#samochody #mechanikasamochodowa #wiedzamirkow #mechanika
  • 9
@sh4dow30: Owszem, źle mnie zrozumiałeś, albo ja niezbyt klarownie to napisałem. Chciałem powiedzieć, że po zredukowaniu obroty wzrastają do 2000-2200 obr/min i silnik hamuje do 1500 obrmin. W taki sposób hamuję sielnikiem. Napisałem to, żeby wam przedstawić sposób hamowania i dowiedzieć się, czy w taki sposób jakoś szkodzę dwumasie.
Powiedzcie mi proszę, czy taki sposób hamowania nie przyczynia się do szybszego zużowania koła dwumasowego?

@Regis_II: Taki sposób hamowania oczywiście wpływa na szybsze zużycie koła DM. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Prawdziwe pytanie brzmi: czy to zużycie jest istotne?
Ja bym radził po prostu przestrzegać "komfortowych" obrotów dla DM mniej więcej w takim zakresie, jak podczas przyspieszania i tyle. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Przykładowo