Wpis z mikrobloga

Mam chyba problem z kartą graficzną. Posiadam radeon rx 580, podczas grania np. w Wiedźmina czasami pojawiają się przebłyski kresek, niekiedy gra zminimalizuje się do paska zadań. Gdy używam komputera do przeglądania internetu wszystko jest ok. Czasami jak wstanę od biurka mignie mi pasek. Sprawdziłem na dwóch monitorach i na każdym występuje ten sam błąd. Zmieniałem w ustawieniach WattMan pamięci do 1750MHz, nic to nie dało. Czy to jest problem z pamięcią karty graficznej?

#kartagraficzna #komputery #komputer #pomockomputerowa #serwispc #serwiskomputerowy #serwispc ##!$%@?
Bartisss - Mam chyba problem z kartą graficzną. Posiadam radeon rx 580, podczas grani...

źródło: comment_nzwbeNx9fcRTowV6lGYlIaAFy7wmXHdD.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
Spróbuje ją wymontować i włożyć jeszcze raz, może faktycznie coś nie dociska

@Bartisss: Pamiętaj żeby kabel zasilania wypiąć. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Swoją drogą sprawdzałeś temperatury i napięcia?
  • Odpowiedz
@atteint: W sumie nie sprawdzałem, nawet nie wiem gdzie to sprawdzić i jakie powinny być optymalne. Mam pełno ustawień do danej gry w programie RADEON ustawione na standardowo.
  • Odpowiedz
  • 0
@atteint odpaliłem program do testowania karty. Doszło do 83 stopni chwilę podziałało i zaczęły się pojawiać paski aż zgasł monitor. Chwilę poczekałem i komputer uruchamia się normalnie poniżej 50 stopni.
  • Odpowiedz
@Bartisss: Przegrzewa się może. Nie wiem jaką producent podaje górną granicę temperatury dla twojej karty, AMD słyną (słynęły?) z tego, że się bardzo nagrzewają. Moja Nvidia nie przekracza 73 stopni w stresie.
Może warto sprawdzić czy radiator i wiatraki na karcie nie są zakurzone? Ew wymienić pastę na rdzeniu?
  • Odpowiedz
@atteint: Wiatrak jest jak nowy, ogólnie komputer był mało używany. Może to jakiś problem fabryczny. Zacznę od wymiany pasty i podkręcę trochę wentylatory. Przeważnie w grach używam słuchawek więc hałas nie będzie raczej uciążliwy.
  • Odpowiedz