Wpis z mikrobloga

Będę kupował auto ze szwecji (po opłaconej akcyzie). Co muszę zrobć zaraz po zakupie? Pierwszy raz tak kupuje auto i nie wiem co pokoleji robić.

Rozumiem że bez ubezpeczenia to jeździć nie moge, tak? Halo #ubezpieczenia i @mfind czy moge ubezpieczyć auto jak jest jeszcze na szwedzkich blachach i nie jestem właścicielem? Jak to wszystko ogaranć?

Czy jak kupie auto dzisiaj to moge nim jeździć przez weekend czy lepeij żeby stało?

#pytanie #samochody
  • 10
@Cisiur możesz kupić ubezpieczenie tzw komisowe na vin i jeździć na dowolnych blacha, później możesz ogarnąć resztę formalności. Takie ubezpieczenie kupujesz na dni, więc jak ogarniesz temat, to kupujesz normalna polisę, a z tej rezygnujesz
@Cisiur: Najlepiej byłoby jakbyś kupił ubezpieczenie zaraz po nabyciu auta, żebyś mógł wprowadzić swoje dane na polisie. U nas możesz załatwić od razu polisę na rok, ale w przeciągu 30 dni musisz auto przerejestrować i zgłosić ten fakt do ubezpieczyciela (w przeciwnym razie może dojść do rozwiązania polisy). Jakbyś miał jakieś pytania/wątpliwości, może chciałbyś obliczyć składkę, to wbijaj na priv, ogarniemy tak jak należy ( ͡° ͜ʖ ͡°
@zdzisiek-bula głupoty piszesz, nie możesz poruszać się pojazdem nie dopuszczonym do ruchu. Jeżeli nie jesteś firmą handlującą pojazdami to też krótkoterminowego nie możesz wykupić,
@mfind skoro już proponujesz ubezpieczenie to napisz co jeszcze powinien zrobić @Cisiur by leganlnie mógł poruszać się po drogach, @Cisiur zerejestruj pojazd i tego samego dnia wykup ubezpieczenie, lub wykup ubezpieczenie, zarejestruj i możesz legitnie poruszać się autem (w między czasie aktualizując dane na polisie)
@Cisiur: możesz sobie wykupić ubezpieczenie miesięczne, pod warunkiem, że umowa zakupu masz nie starszą niż miesiąc.
Jak będziesz potrzebował ubezpieczenia na miesiąc czy innego to zapraszam na PW ;)

Rozumiem, że pojazd będzie wyrejestrowany ze Szwecji?
Nie wiem jak ubezpieczenia u nich wyglądają, ale jeżeli podobnie do naszych to ubezpieczenie szwedzkie jest ważne w PL. No chyba, że pojazd jest wyrejestrowany - o ile tam się wyrejestrowuje.