Wpis z mikrobloga

Od jakiegoś czasu mam problem z grą, którą tworzę, ponieważ nie działa po jej zbudowaniu, podczas gdy w edytorze wszystko działa perfekcyjnie. Co może być tego przyczyną? Plik outputlog nie pomógł mi wiele - może ktoś ma pomysł?

Wnioskuje, że problem dotyczy kolizji, ale nie wiem dlaczego i jak go naprawić i dlaczego w Edytorze działa poprawnie?

Output
log

#unity3d #gamedev #pytanie
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FEAofTruss: Dość wyraźnie napisane w tym logu, że nie może być minusowa skala koliderów. Ciekawa sprawa swoją drogą, zrobiłeś że cała przestrzeń koliduje oprócz wnętrza boxa. To tak jakby zamknąć drzwi z pokoju i twierdzić, że to reszta świata jest uwięziona, a ty nie :P
  • Odpowiedz
@FEAofTruss: Niestety, często się zdarza tak, że edytor inaczej się zachowuje niż build. Skale koliderów ustawia się na komponencie w inspektorze.
Czy o skale obiektu? nie jestem pewny, wydaje mi się że nie. W grach 2d często obiekty są skalowane na negatywnych wartościach, aby się postać obróciła i tych błędów nie ma. W 3d chyba podobnie
  • Odpowiedz
@gozdaGB: hmm zrobiłem dwie rzeczy, które teoretycznie nie miały w ogóle wpływu na tę kwestię: update Visual Studio, reimport oraz poprawienie jak największej ilości warningów i błąd na ten moment się nie pojawia...
  • Odpowiedz