Mirki, mam dwa pytania, mój kolega jeździ sobie SV650, aktualnie robi A1! Co by go spotkało gdyby spowodował wypadek? Jeżeli wymienię w 125ccm cylinder na inny, to w razie wypadku i sprawdzenia pojemności przez ubezpieczyciela nie mam OC? Jakie kary za to są? @mfind byłbyś w stanie mi to wyjaśnić?
@Sm3rf1k: Poszkodowany dostanie pieniądze z ufg a ubezpieczyciel będzie chciał pieniądze od kolegi. Duża szansa, że wina za wypadek też będzie przeniesiona na niego.
@Sm3rf1k: - Z tego co się orientuję OC nie pokryje jeśli prowadził pojazd na który nie ma uprawnień, w sensie będzie musiał zapłacić regres ubezpieczycielowi - Odpowiedzialność za prowadzenie pojazdu bez uprawnień - grzywna - Nie ma automatycznej odpowiedzialności karnej za spowodowanie wypadku dla osoby która uczestniczyła w wypadku nie mając uprawnień (to samo dotyczy jazdy po alkoholu); czyli innymi słowy, wbrew powszechnemu mniemaniu, to że ktoś biorący udział w wypadku
@Sebeq92: z tym pijanym bym się nie zgodził, bo to brzmi tak że prowadzi osoba naj*bana w trzy pupy, ktoś w nią wjedzie, a ta osoba nie poniesie konsekwencji bo to nie on spowodował wypadek
@Sm3rf1k: Będzie odpowiadał za jazdę pod wpływem co samo w sobie jest przestępstwem. Ale jeśli wykazane zostanie, że spowodowała ta druga osoba, to tak - nie poniesie on żadnej odpowiedzialności za wypadek. Tak jak mówię, ludziom wydaje się, że pijany to automatycznie winny, ale uwierz mi, że tak nie jest :)
@Sebeq92: też poczytałem trochę, i za jazdę bez uprawnień jest od 20 do 5 tys zł kary i możliwość dostania w gratisie zakaz prowadzenia pojazdów, to brzmi jak plan ( ͡°͜ʖ͡°)( ͡°͜ʖ͡°)
@Sm3rf1k: jak nie ma się uprawnień, to ubezpieczenie nic nie da, będzie trzeba z własnej kieszeni wypłacić poszkodowanemu kesz (może dostać od UFG, a później będą się do Ciebie odzywali o zwrot tych pieniędzy)
co do zmian w pojeździe - trzeba takie zgłaszać ubezpieczycielowi, będzie to związane najprawdopodobniej z rekalkulacją składki i może się okazać, że trzeba będzie coś dopłacić
Jeżeli wymienię w 125ccm cylinder na inny, to w razie wypadku i sprawdzenia pojemności przez ubezpieczyciela nie mam OC? Jakie kary za to są?
@mfind byłbyś w stanie mi to wyjaśnić?
#motoryzacja
- Z tego co się orientuję OC nie pokryje jeśli prowadził pojazd na który nie ma uprawnień, w sensie będzie musiał zapłacić regres ubezpieczycielowi
- Odpowiedzialność za prowadzenie pojazdu bez uprawnień - grzywna
- Nie ma automatycznej odpowiedzialności karnej za spowodowanie wypadku dla osoby która uczestniczyła w wypadku nie mając uprawnień (to samo dotyczy jazdy po alkoholu); czyli innymi słowy, wbrew powszechnemu mniemaniu, to że ktoś biorący udział w wypadku
Tak jak mówię, ludziom wydaje się, że pijany to automatycznie winny, ale uwierz mi, że tak nie jest :)
Zakaz też można orzec, jeśli by doszło do wypadku to całkiem prawdopodobny. W przypadku zwykłego zatrzymania przez policję raczej mało.
co do zmian w pojeździe - trzeba takie zgłaszać ubezpieczycielowi, będzie to związane najprawdopodobniej z rekalkulacją składki i może się okazać, że trzeba będzie coś dopłacić