Witam serdecznie, czy w 2018 jest już jakiś javascript/automat to czesania treści strony www i automatycznego poprawiania szewców, bękartów i wdów w dłuższych tekstach?
@blisko_kebab: Trochę na tym przesiedziałem, próbując znaleźć jakieś masowe rozwiązanie tego problemu. Ale niestety jest to trudne (oprócz wdów, one są bardzo łatwe). Krótki opis mojej przygody z tym zagadnieniem:
Ciężko w świecie webdevu zobaczyć szewca czy bękarta. I tu są dwa problemy - inaczej trzeba podejść do szewca i bękarta w ramach jednej strony (gdy tak jak w klasycznym DTP tekst przechodzi na drugą kolumnę), a inaczej, gdy np. mamy
@zwierzak40: takie wyliczanie pikseli i fixowanie układu strony nie zadziała gdy tylko jest zwiększona czcionka systemowa albo font jest inny np. na OSX albo linuxach. Chyba na razie wystarczy mi pozbycie się sierotek, bo chcę zostawić stronę skalowalną na różne wyświetlacze.
$(".DTP").each( function() { var text = $(this).html(); text = text.replace(/(\s)([\S])[\s]+/g,"$1$2 "); //jednoznakowe text = text.replace(/(\s)([^<][\S]{1})[\s]+/g,"$1$2 "); //dwuznakowe text = text.replace(/(\s)([^<][\S]{2})[\s]+/g,"$1$2 "); //trzyznakowe $(this).html(text); });
@blisko_kebab: Jedno i drugie możesz ustawić sztywno, to nie jest problem. Nawet ciężko znaleźć stronę, która wczytuje rozmiar z przeglądarki (nie ma ustawionego "startowego", wspólne rozmiaru w px w roocie). A co do fontów - to będzie problem tylko wtedy, gdy korzystasz z fontów systemowych. Jednak na znacznej większości stron korzysta się z jednego, konkretnego fonta, niezależnie od systemu.
Aktywne Wpisy
18+
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
#webdev #webdesign
Ciężko w świecie webdevu zobaczyć szewca czy bękarta. I tu są dwa problemy - inaczej trzeba podejść do szewca i bękarta w ramach jednej strony (gdy tak jak w klasycznym DTP tekst przechodzi na drugą kolumnę), a inaczej, gdy np. mamy
http://filip-lakomik.blogspot.com/2010/08/sieroty-i-wdowy-na-stronie-justowanie.html
$(".DTP").each( function() {var text = $(this).html();
text = text.replace(/(\s)([\S])[\s]+/g,"$1$2 "); //jednoznakowe
text = text.replace(/(\s)([^<][\S]{1})[\s]+/g,"$1$2 "); //dwuznakowe
text = text.replace(/(\s)([^<][\S]{2})[\s]+/g,"$1$2 "); //trzyznakowe
$(this).html(text);
});