Wpis z mikrobloga

Udzielam pomocy osobie prowadzącej działalność, która musi zgłosić rozliczenie za 2017 do urzędu (EKRS, ekrs.ms.gov.pl/rdf/). Mam gotowe zeskanowane pliki pdf dokumentów i tu mam pytania.
Zaznaczam, że osoba której pomaga ma utworzony podpis kwalifikowany (z kartą chipową).
1. W jaki sposób je podpisać by powstał plik "Plik zawierający oddzielny podpis"? Jakiego programu najlepiej użyć i jakie rozszerzenie ma mieć później taki podpis?
2. Co zrobić, żeby aktywna była opcja "Podpisz podpisem kwalifikowany"? Podpis dla tej osoby został dodany w portalu S24 (ekrs.ms.gov.pl/s24/), ale dalej opcja ta jest nieaktywna.
#ksiegowosc #rozliczeniapodatkowe #urzadskarbowy
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@popo_von_kox: Problem już rozwiązany. Rozpocząłem temat od nowa, korzystając z tej instrukcji od EKRS (która na 10 stron opisuje jak zainstalować javę :D), zainstalowałem od nowa pełen pakiet aplikacji Szafir i udało się nim podpisać dokumenty i wytworzyły się pliki podpisu (.xades) zajmujące ~6KB. Po ich dodaniu do każdego dokumentu PDF, w kroku 4, funkcja "Podpisz podpisem kwalifikowanym", była dostępna (ale zamiast z Firefoxa, musiałem to zrobić z Opery, bo
  • Odpowiedz