Wpis z mikrobloga

Da się w oprogramowaniu 3d, odwzorować dokumentnie w 100% wygląd postaci, którą mam w 2d? Bo muszę poanimować jej ruchy, w których postać się obraca, schyla, kładzie itp. no i przydało by się ją mieć w trójwymiarze, zamiast tworzyć każdą pozycję po kilka razy żeby zrobić te kilka klatek ruchu. No i nie wiem czy takie dokładne odwzorowanie 1 w 1, nie będzie na tyle trudne dla mnie jako początkującego żeby może to zlecić komuś
#grafika3d #grafika2d #animacja
  • 17
@loczyn: dzieki za link adobe character już patrzyłem, musiałbym wykupywać subskrypcję - ale to nadal nie jest to co chcę - dowolność animowania. Załóżmy że postać chcę obrócić no to już nie mogę tego zrobić w tym programie. Chciałbym mieć jeden model, móc go animować i tyle no omg, na razie nie zrobię tego w 3d, niemożliwe
@loczyn: nie no spokojnie, potrzebuję się rozeznać jak mogę to zrobić bo wiem że oszczędzę sobie mnóstwo pracy. Potrzebuję się tylko dowiedzieć ile to ode mnie będzie wymagać, żeby gdzieś włożyć w kalendarz przygotowywania do tego tematu.
Na razie rozwiązania jeszcze nie mam
dowiedzieć ile to ode mnie będzie wymagać, żeby gdzieś włożyć w kalendarz przygotowywania do tego tematu.

@caribbean: w #!$%@? czasu

jak chcesz coś konkretnego w ludzkim czasie to lepiej część pracy komuś zleć
@loczyn: no właśnie - a tak żeby wyglądało identyko - to muszę skupić się na tekstrze i oświetleniu? A jest jakiś program żeby nie trzeba było ogarniać oświetlenia w nim, tylko żeby materiały wyglądały tak samo? Bo to zupełnie niepotrzebne mi jest w zasadzie
@caribbean: panie nie ma nic z automatu. Żeby to zajebiście fajnie przenieść, to trzeba dobrze ogarniać technicznie rendering/shadery.

Bez jakiś materiałów typu sketch&toon czy celshadingu to tego nie widzę
@caribbean: Zadajesz pytanie, w taki sposób jakbyś oczekiwał, że są programy zamieniające 2d na 3d, lub da się to jakoś w miarę prosto lub nawet w sposób automatyczny zrobić.

Nie, nie da się.

To są dni/tygodnie pracy, zakładając, że jesteś już obeznany z oprogramowaniem.
@Morit: ok dzięki za posta. jesteś pewien co do tego? W sensie, jeżeli jakiś profesjonalny artysta cyfrowy stanął przed takim zadaniem, to jakby się do tego zabrał? Ma prosty obrazek 2d do przerobienia na model 3d. I to wymaga tygodni pracy?? No sorry nie umiem sobie wyobrazić jak to możliwe - to to oprogramowanie jest jak kombajn - którym do ogródka za domem nie wjadę. A jest coś czym wjadę?
@caribbean: No to zrób i zobacz :P

Ja nie wiem czego dokładnie oczekujesz, patrząc po tym co piszesz. Nauczysz się sporo to będziesz wiedział w przyszłości co i jak ugryźć.