Wpis z mikrobloga

¡Hola! Jestem początkująca w #hiszpanski , chodzę niby na jakiś kursik, ale uczę się głównie na własną rękę.
Utknęłam na używaniu gustar/encantar. O ile wiedziałam, kiedy wstawiać gusta czy gustan, to przy dodawaniu "A mí", "A tí" itp., na początku zdania, to zaczęło mi się mieszać ( ͡° ʖ̯ ͡°) Sporo wyjaśnił mi ten wpis: http://toledohiszpanski.blogspot.co.uk/2014/12/czasownik-gustar.html?m=1

ale szukam teraz jakichś ćwiczeń, by utrwalić użycie tej konstrukcji. Coś byście polecili? Jeśli tak, to proszę o linki - im więcej zdań do poćwiczenia, tym lepiej!
  • 17
@0987poiu
@mike78 Tak, najlepiej jechać od razu do Hiszpanii i nauczyć się języka immersję, po co komu poznawać gramatykę () Zadałam konkretne pytanie, bo gramatyka nie jest "na czuja", tylko rządzi się własnymi prawami. Jak poznam zasady i przećwiczę, to będę mogła potem je dobrze zastosować w praktyce, a nie robić błędy mówiąc/pisząc "na czuja".
@0987poiu Nie jestem dzieckiem, nie mam dwóch lat na to, żeby tylko słuchać, a później dopiero zacząć mówić. Nie mam też na tyle słownictwa (jeszcze), by tworzyć bardziej rozbudowane zdania (przy takiej próbie kończy się na machaniu rękami/gestykulacją lub przejściem na angielski)
@0987poiu Szukałam, trafiałam na ćwiczenia (choćby np na ProfedeEle), ale jest tego za mało.
Dziękuję za porady, poszukam później jeszcze sama.
bo gramatyka nie jest "na czuja"

@Ag90: To w takim razie, powiedz mi, tak od ręki, bez pytania Miodka i gugla, dlaczego mówisz cztery PSY, ale mówisz pięć PSÓW? Zastanawiałaś się nad tym kiedyś? Nie? Nie! I dobrze - bo po cholerę się nad tym zastanawiać? Trzeba po prostu mówić tak jak wszyscy mówią! A tego cię książka do gramatyki nie nauczy. CO najwyżej ci to wytłumaczy, ale to będzie dla
@mike78 Inaczej jest, gdy uczysz się jako dziecko pierwszego języka i tak, wyobraź sobie, że dzieci, gdy próbują mówić, POPEŁNIAJĄ BŁĘDY i będą mówić np "pięć psy", tylko wiesz co? Otoczenie poprawia. Rodzice, starsze rodzeństwo, ktokolwiek inny, kto usłyszy, gdy dziecko mówi źle, poprawi je ("Tak się nie mówi! Mówi się "pięć psów"!") i w ten sposób się uczy. A mnie nie ma kto poprawiać/korygować, gdy sie uczę sama, a nativi
Jedynie kto Cię może poprawić, to nauczyciel, albo...

@Ag90: Albo ludzie z którymi właśnie rozmawiasz. Wiem, bo tak się właśnie nauczyłem tego języka. W wieku 34 lat. Bez nauczyciela. Owszem, pomagałem sobie i książką i internetem, ale to była pomoc a nie podstawa nauki.

Inaczej zostanie się na etapie "kali jeść, kali pić", bo tak się właśnie mówi, gdy się nie zna gramatyki.

@Ag90: Na etapie kali jeść i kali
W tym przypadku @Ag90: ma rację

@ICantHealU: Rozumiem, że jest to wyrok w imieniu wykopowego sądu koleżeńskiego, bez możliwości odwołania? Czy po prostu jest to twoja prywatna opinia, do której można mieć stosunek entuzjastyczny bądź ambiwalentny, bądź nawet kompletnie negatywny - w zależności od własnych, prywatnych, doświadczeń życiowych? Hę?
Nauka jest procesem świadomym

@ICantHealU: Nauka w 99% przypadków (wg moich obserwacji) jest procesem całkowicie nieświadomym.
TO, co np. studenci, czy uczniowie nazywają : "ja się teraz uczę" w większości jest po prostu marnowaniem czasu, a często przynosi efekty przeciwne do pożądanych, poprzez wykształcanie złych nawyków, poprzez pobudzanie bodźców, których zadaniem jest spełnienie np. wymagań egzaminatora, zamiast prawdziwych umiejętności, które pozwalają np. kupić pół kilo sera pleśniowego i oliwki w supermarkecie,
@Ag90: myślę tak jak reszta, że zamiast robić ćwiczenia lepiej się osłuchać. Jeśli nie masz możliwości pogadać z hiszpanem to możesz posłuchać ich muzyki. Choćby takie głupie regaetony jak np Majonez ale wpada w ucho i można łatwo zapamiętać A mi me gusta...
@Aguch Dziękuję za radę, ale nie o tym jest ten temat - poprosiłam o konkretną pomoc, a tu w komentarzach dyskusja i krytyka na temat sposobu uczenia się języka, gdzie wcale się nie pochwaliłam wszystkimi metodami nauki jakie stosuję (i nie, nie ograniczam się tylko do podręczników i "suchych" ćwiczeń z gramatyki - dla mnie jest ważna zarówno teoria, jak i praktyka).

Pomoc już otrzymałam, więc to tyle z mojej strony w