Aktywne Wpisy
teslamodels +211
Mój największy życiowy sukces to brak gówniaków.
31 lat zaraz idę spać i bez problemów pośpie do 14.
Żadnego gówniaka nie będę musiał zawieść do szkoły.
Do tego brak kobiety i zbędnego #!$%@?.
Dużo tu osób które chcą być w związku, ale biorąc pod uwagę plusy i minusy przeważają minusy.
Dobra dosyć #!$%@? pora spać bez problemów
( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°
31 lat zaraz idę spać i bez problemów pośpie do 14.
Żadnego gówniaka nie będę musiał zawieść do szkoły.
Do tego brak kobiety i zbędnego #!$%@?.
Dużo tu osób które chcą być w związku, ale biorąc pod uwagę plusy i minusy przeważają minusy.
Dobra dosyć #!$%@? pora spać bez problemów
( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°
alverini +168
Panowie, nie oszukujmy się. Nowe Cities Skylines technologicznie to fuszerka. Badziewie. Bubel. Jak można, wziąć pierwszą, wybitną część, dodać drzewko rozbudowy i żądać 200zł. *patrzy się na smokowskiego* Bo ja tego nie rozumiem. Bo ja tego Panowie nie rozumiem. Mam GF 4080 ti z i9 i mam 15 fps w menu. *podnosi głos* No ludzie. A wychodzi Colossal Order i mówią, że ich celem jest 30 fps. Czuje się oszukany. Zdradzony. Sprzedany.
Utknęłam na używaniu gustar/encantar. O ile wiedziałam, kiedy wstawiać gusta czy gustan, to przy dodawaniu "A mí", "A tí" itp., na początku zdania, to zaczęło mi się mieszać ( ͡° ʖ̯ ͡°) Sporo wyjaśnił mi ten wpis: http://toledohiszpanski.blogspot.co.uk/2014/12/czasownik-gustar.html?m=1
ale szukam teraz jakichś ćwiczeń, by utrwalić użycie tej konstrukcji. Coś byście polecili? Jeśli tak, to proszę o linki - im więcej zdań do poćwiczenia, tym lepiej!
@mike78 Tak, najlepiej jechać od razu do Hiszpanii i nauczyć się języka immersję, po co komu poznawać gramatykę (-‸ლ) Zadałam konkretne pytanie, bo gramatyka nie jest "na czuja", tylko rządzi się własnymi prawami. Jak poznam zasady i przećwiczę, to będę mogła potem je dobrze zastosować w praktyce, a nie robić błędy mówiąc/pisząc "na czuja".
@Ag90: i błąd, zobacz jak uczy sie dziecko
Dziękuję za porady, poszukam później jeszcze sama.
@Ag90: To w takim razie, powiedz mi, tak od ręki, bez pytania Miodka i gugla, dlaczego mówisz cztery PSY, ale mówisz pięć PSÓW? Zastanawiałaś się nad tym kiedyś? Nie? Nie! I dobrze - bo po cholerę się nad tym zastanawiać? Trzeba po prostu mówić tak jak wszyscy mówią! A tego cię książka do gramatyki nie nauczy. CO najwyżej ci to wytłumaczy, ale to będzie dla
@Ag90: Albo ludzie z którymi właśnie rozmawiasz. Wiem, bo tak się właśnie nauczyłem tego języka. W wieku 34 lat. Bez nauczyciela. Owszem, pomagałem sobie i książką i internetem, ale to była pomoc a nie podstawa nauki.
@Ag90: Na etapie kali jeść i kali
@ICantHealU: Rozumiem, że jest to wyrok w imieniu wykopowego sądu koleżeńskiego, bez możliwości odwołania? Czy po prostu jest to twoja prywatna opinia, do której można mieć stosunek entuzjastyczny bądź ambiwalentny, bądź nawet kompletnie negatywny - w zależności od własnych, prywatnych, doświadczeń życiowych? Hę?
Komentarz usunięty przez autora
@ICantHealU: Nauka w 99% przypadków (wg moich obserwacji) jest procesem całkowicie nieświadomym.
TO, co np. studenci, czy uczniowie nazywają : "ja się teraz uczę" w większości jest po prostu marnowaniem czasu, a często przynosi efekty przeciwne do pożądanych, poprzez wykształcanie złych nawyków, poprzez pobudzanie bodźców, których zadaniem jest spełnienie np. wymagań egzaminatora, zamiast prawdziwych umiejętności, które pozwalają np. kupić pół kilo sera pleśniowego i oliwki w supermarkecie,
Pomoc już otrzymałam, więc to tyle z mojej strony w
Komentarz usunięty przez autora