Wpis z mikrobloga

mirki, zastanawia mnie jedno. Czy możliwością jest znalezienie pracy znając jedynie angielski bezpośrednio u pracodawcy? Spotkaliście sie z taka opcja? Wiem, ze wszystko jest mozliwe, ale ciekawi mnie jak to jest realnie. Jezeli bym polecial przez biuro i sprobowal sobie jakis pokoik wynajac, sa szanse ze by pyklo?
#emigracja
#biuropracy
#holandia
  • 9
  • Odpowiedz
@eselwu: Bezpośrednio słabo. Tutaj nawet rodowici Holendrzy zaczynaja przygodę w firmie od biura pracy.

Choć nie jest to całkowicie wykluczone. Wszak cuda się zdarzają ;)

Z pokojem już łatwiej, nie ma jakiś dużych problemów ze znalezieniem prywatnego zakwaterowania. Choć Polakom mieszkania niechętnie wynajmują ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@eselwu Zależy jaką pracę. W magazynach, fabrykach i innych masówkach po prostu nie przyjmują inaczej niż przez agencje. Jeśli mowa o innych robotach, to wcale nie jest tak ciężko. Sam pracuje bezpośrednio na part time i nie ma żadnego problemu. Trzeba tylko wiedzieć co i gdzie szukać.
  • Odpowiedz
  • 1
@eselwu jeśli to nie praca fizyczna tylko jesteś w czymś wyspecjalizowany, to nie ma problemu ze znalezieniem bezpośrednio u pracodawcy i bez znajomości języka. Na swoim i znajomych przykładzie mogę to potwierdzić.
  • Odpowiedz
@eselwu: ostatnio jest ogromny niedobor pracownikow w NL w prawie kazdej dziedzinie. W sektorze budowlanym ponoc brakuje 50k glow.

Jak jestes ogarniety i naprawde dobrze znasz angielski to przy odrobinie wytrwalosci spokojnie moznesz sie zalapac bezposrednio do jakiejs firmy. Oczywiscie zalezy jeszcze co potrafisz ;]

To jest bradzo dobry moment by szukac pracy bez posrednikow.
  • Odpowiedz