Wpis z mikrobloga

Chciałbym zamówić z #aliexpress 15-25 szt. pewnego produktu i mam takie pytanie - czy jeśli zamówię kilkadziesiąt sztuk jakiegoś przedmiotu celnicy mogą się #!$%@?ć, że takie ilości mogą iść na handel a nie użytek własny? Wolę zamówić więcej bo akurat to co chcę kupić dość szybko się zużywa a dolar jest coraz droższy tak więc wolę zamówić na zapas. Za całość zapłacę coś ok. $15-$20. Do tej pory przyszło do mnie +/- 30 paczek z aliexpress i za żadną nie musiałem płacić ani cła ani VATu.
#zakupyzchin #prawo #pytanie #kiciochpyta #pytaniedoeksperta
  • 9
a chńczyk poczeka i wyśle wszsytko jedną paczką ( ͡º ͜ʖ͡º)

@leszek_SK: kupujesz 2-3, czekasz na shipping. Kupujesz 2-3, czekasz na shipping. Zamówiłem tak kiedyś około 30 maskotek (kotów) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
a chńczyk poczeka i wyśle wszsytko jedną paczką ( ͡º ͜ʖ͡º)

@leszek_SK: takie rzeczy sie dzieja wyjatkowo rzadko. poza tym chinczyk musi dac numer trackingowy do kazdego zamowienia i za kaxdym razem inny.
@Piter93: zalezy co to za produkt, ale jesli to na przyklad dlugopisy to nie widze powody zeby sie przyczepic do takiej ilosci szczegolnie ze to ma byc warte mniej niz 100zl. w przypadku odziezy to juz troche inna sprawa bo 50 par skarpetek moze sugerowac ze chcesz tym handlowac.

dobra rada zeby podzielic zamowienie na dwa-trzy i odczekac az kazde wysle - dodatkowo wtedy celnicy nie widza kilku paczek na raz
@Piter93: Jeśli paczka nie będzie duża to się nie powinni nią zainteresować. Poza tym przesyłki nie są jakoś bardzo drogie jak nawet darmowe. Możesz zamówić 2 albo i 3 paczki żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo zatrzymania darmową wysyłką czy dać te 1-2$