właśnie na allegro poszedł Nikon Coolscan 9000 za 1500zł, licytowałem 1300... Ale może to i dobrze, że nie kupiłem, ciekawe czy w ogóle działa.
Dla niewtajemniczonych jest to najlepszy skaner "domowy" do średniego i małego formatu jednocześnie, cena sprawnych egzemplarzy na Ebay to ~10k zł #fotografiaanalogowa
@gtk90: a czym on się różni od np epsonow rzekomo fotograficznych? Pytam, bo poszukuje skanera do średniego formatu a zupełnie nie mam rozeznania w temacie.
@SKYFander: może kiedyś sprzedam nerkę, kupie ten model na Ebayu, to wtedy wrzucę sample:/ @ComboBreaker: skany z tego sprzętu od epsonów różnią się przede wszystkim 2x większą "prawdziwą" rozdzielczością/ostrością (m. in.dzięki temu, że skaner ma autofocus), większa rozpiętość tonalna, lepsze odwzorowanie kolorów, łatwiejsza praca, możliwość zapisu w RAW, lepsze usuwanie zabrudzeń (digital ICE), multisampling. Mam porównanie bo na codzień używam Coolscana 5000 do małego obrazka (skaner z tej samej serii)
@ComboBreaker: sam nigdy nie próbowałem, ale gdzieś na forach, widziałem, że aparat z dobrą matrycą i obiektywem makro daje dobre rezultaty, tylko trzeba się trochę nakombinować z podświetleniem i proces edycji jest czasochłonny, szczególnie przy kolorowych negatywach.
epsona v600 szczerze polecam do średniego formatu:) w tej cenie jedyne wady to kiepskiej jakości ramki do klisz (ale można kupić znacznie lepsze zamienniki) i soft Epsonscan - trzeba się go nauczyć ale w
@gtk90: Pamiętam, że jak znikał z oferty Nikona, to wyprzedawali go za jakieś śmieszne pieniądze. W życiu nie przypuszczałem, że jego cena tak później skoczy ( ͡°ʖ̯͡°)
właśnie na allegro poszedł Nikon Coolscan 9000 za 1500zł, licytowałem 1300... Ale może to i dobrze, że nie kupiłem, ciekawe czy w ogóle działa.
Dla niewtajemniczonych jest to najlepszy skaner "domowy" do średniego i małego formatu jednocześnie, cena sprawnych egzemplarzy na Ebay to ~10k zł
#fotografiaanalogowa
Komentarz usunięty przez moderatora
@ComboBreaker: skany z tego sprzętu od epsonów różnią się przede wszystkim 2x większą "prawdziwą" rozdzielczością/ostrością (m. in.dzięki temu, że skaner ma autofocus), większa rozpiętość tonalna, lepsze odwzorowanie kolorów, łatwiejsza praca, możliwość zapisu w RAW, lepsze usuwanie zabrudzeń (digital ICE), multisampling. Mam porównanie bo na codzień używam Coolscana 5000 do małego obrazka (skaner z tej samej serii)
Wlasnie mam zamiar kupić któregoś Epsona serii V.
epsona v600 szczerze polecam do średniego formatu:) w tej cenie jedyne wady to kiepskiej jakości ramki do klisz (ale można kupić znacznie lepsze zamienniki) i soft Epsonscan - trzeba się go nauczyć ale w