Wpis z mikrobloga

Mirkowi piwowarzy! Wpadlem na pomysl zeby przy cichej fermentacji czesc warki przelewac do mniejszego fermentatora, gdzie bede mogl sobie eksperymentowac w przeroznymi dodatkami. Przymierzam sie do pierwszego FESa i mam pomysl zeby do niego dodac nieco habanero i miodu, ale nie bardzo wiem jak to zrobic. Myslalem czy by nie wygotowac papryczek w malej ilosci wody i dodac do tego nieco miodu i taki syrop pikantno slodki syrop wlac do fermentatora. Moze ktos ma lepszy pomysl?
#piwowarstwo
  • 7
  • Odpowiedz
@sipos: Dodawałem jedną świeże habanero zalane wrzątkiem na cichą. Nie polecam, chyba że jestś chilliheadem, bo ja nie jestem w stanie tego wypić xD
  • Odpowiedz
@Hankete: haha az tak? Jedna papryczka na ile litrow? lubie ostre zarcie, jakis czas temu pilem ostre piwo i bardzo mi podeszlo, dlatego chcialem sprobowac zrobic cos takiego w domu
  • Odpowiedz
  • 0
@sipos: z miodu Ci nic nie zostanie. Z papryczek za to zostanie :P To dość popularny dodatek, poczytaj na necie (najlepiej anglojęzycznym, np na Reddicie r/homebrewing) ile tego dodać, bo nie jesteś w stanie tego dobrze zrobić "na oko", bardzo łatwo przestrzelić i zrobić niepijalne piwo.
  • Odpowiedz
@sipos: Jedna bez pestek na około 10 l. Chcieliśmy wrzucić mniej niż więcej, ale nie wyszło xD Jakbyś się jednak zdecydował to krój w rękawiczkach. U mnie skończyło się nosem moczonym w śmietanie XD
  • Odpowiedz
bylem ciekaw czy jakas miodowa nuta zostania

@sipos: osobiście nigdy nie robiłem z miodem, ale o ile mi wiadomo, to tylko z gryczanego coś zauważalnego zostaje.
  • Odpowiedz