Wpis z mikrobloga

Hmm zrobiłem sobie backup bazy danych zapisywany do pliku json, po imporcie występuje problem że baza po dodaniu nowych danych nie zaczyna od ostatniego ID który został zaimporotwany, lecz chce zaczynać od 1, jest na to jakiś sposób żeby baza przebudowała indexy ?
#laravel
  • 9
@Radaka: importujesz z pliku same rekordy do tabeli czy całą tabele? (struktura+dane). Może zgubiło ci informację o tym, że kolumna id powinna być typu AUTO_INCREMENT.
PS: nie napisałeś też nic o silniku bazodanowym którego dotyczy problem ;)
@Niestabilny: Importuje całą baze tz schemat oraz dane, póżniej osobie wrzucam całość przez pętle
DB::table($key)->insert($database);

nazwatabeli: {
"id": "wartość",
''first
name': "wartość",
"last_name": "wartość"
}

w kluczu nazwa tabeli w $database dane, baza to postgres
@Radaka: to jest właśnie to o czym mówię. Tam nie ma wcale informacji o tym jakiego typu są pola. W jaki sposób zatem określasz jakiego typu sa kolumny np. ,że id to INT, firstname to VARCHAR itd?
Gdzieś zapominasz o tym, że id musi być typu AUTO_INCREMENT i PRIMARY, żeby kolejne dodawane rekordy dostawały kolejny numer
@Niestabilny: Wszystkie te informacje są już dodawane przy migracjach, ja nie towrze bazdy danych czy tabel, ja je tylko wypełniam danymi, problem jest temu że ja zapisuje ID przy imporcie a nie robi tego baza temu gubi indexy, ale już sobie to rozwiązałęm, przy imporcie pobieram ostatniego array, sprawdzam jaki ma ID i usatwiam ALTER TABLE users AUTO_INCREMENT = +1