Wpis z mikrobloga

mirki z #wroclaw poszukuję bardzo pilnie księgowej, która poradzi sobie z takim tematem podatkowym.
w 2017 przez 2 m-ce prowadziłem DG w kraju. 6 m-cy pracowałem w Niemczech, na ichniej umowie o pracę. 6 m-cy pracowałem u nas w kraju na umowę o pracę (Wychodzi 13 bo w jednym miesiącu i DG i UoP). Nikt ze znanych mi ludzi nie chciał tego rozliczyć. Szlag mnie trafia bo wiadomo który dzisiaj jest.
  • 9
@mortt: a to nie tak, że za DG składasz PIT-36 za te dwa miesiące, za UoP PIT-37, a Niemcy to całkiem osobno i rozliczasz w Niemczech? Na Niemcy masz chyba 5 lat
@klokupk: nie jest tak. Poniewaz to wszystko wydarzylo sie w jednym roku i musi sie zgadzac prog podatkowy ;) sa odpowiednie zalaczniki, mam tez kurs euro wg NBP z dni wyplaty. Ale im dluzej z tym siedze tym bardziej mi sie nie chce (i boje sie ze robie zle)
@mortt nie musisz przyjmować kursu z dnia wypłaty, możesz wziąć średni kurs jaki pokazuje nbp z całego roku

bo ale to i tak trochę zabawy, późnej jeszcze odejmujesz od tego diety itp...

powodzenia :)
@Kic3k: dzięki. Ostatecznie okazało się, że za pierwszym razem nie zrozumieliśmy się z moją księgową. Ona myślała, że ja chcę odzyskać podatek z niemiec a nie polski PIT. I mi zrobi PIT także już z głowy.
@mortt zwrot z Niemiec też dostaniesz, jest mnóstwo biur które rozliczają Niemcy/Holandię za jakieś 150zl. a zwrotu będzie i tak dużo więcej
@mortt: sam mam własnie z tym problem xd, bo się nagle okazało ze brakuje jednego papierka z NL a bylem pewny, że wszystko mam, :/
pogmatwane to jest trochę, najbardziej te diety xd