Wpis z mikrobloga

#godelpoleca #muzyka #true30 #polskamuzyka #edytabartosiewicz

Edyta Bartosiewicz - Rozbitkowie

rzecz niesłychana. Edyta Bartosiewicz, jedna z najwybitniejszych wokalistek i kompozytorek stąpających po polskiej ziemi. 6 płyt długogrających. z czego 5 wydanych w latach 90, jedna po drugiej. 25 singli. status legendy wypracowany już na pierwszych 2 płytach.
a ja co? wrzucam kawałek, którym o sobie przypomniała po latach? czemu nie Tatuaż? nie rozumiesz subtelnego przekazu Jenny? a może Skłamałam? mówi ci to coś?
tak... mówi, aż za wiele...

żeby przybliżyć i wytłumaczyć moją licealną fascynacje(nic się nie zmieniło, a co miało to wróciło) tym kawałkiem, posłużę się filmową metaforą(nie musicie znać filmu, o którym wspomnę, zaraz się wszystko wyjaśni)

jest takie jedno, urocze filmidło, które ostatnio poleciłem pewnej osobie - Enough Said(2013). pamiętam że podsumowałem je po pierwszym seansie słowami, które brzmiały mniej więcej tak - najsympatyczniejszy film na świecie. skrojony pod mentalnych dziadów. film dla ludzi, którzy wolą oglądać fajny, dojrzały romans ludzi po przejściach i po czterdziestce, bo tylko na taki mogą jeszcze liczyć.

rozumiecie analogie? rozumiecie co mam na myśli? świat Enough Said jest skrojony w taki sposób, że słowo dupa jest tam największym bluźnierstwem, a ludzie są nazbyt ludzcy nawet w kolejkach do kasy w hipermarkecie. przy słuchaniu Rozbitków towarzyszą mi podobne uczucia, takiej nieskomplikowanej satysfakcji, wynikającej z samego obcowania człowiekiem...

ale prostota i szlachetność piosenki wybrzmiewa jeszcze w tym, jak Bartosiewicz potraktowała przeszłość. jak obeszła się z materiałem zgromadzonym 10 lat przed wydaniem płyty.
chciałoby się powiedzieć, nikt się nie spodziewał spodziewanego. czas upadł na ziemie. skroplił się do szklanych butelek pod postacią doświadczeń, łez i pięknych wspomnień. a skoro największym atrybutem starości jest mądrość, to nie pozwolimy żeby wypić wszystko na raz. tylko co jakiś czas, dolejemy, ze dwie kropelki, do ulubionego trunku...
ktoś wszedł do swojego starego pokoju, obrócił klepsydrą, otworzył pożółkły pamiętniczek i uśmiechnął się na widok ściany pooblepianej idolami dzieciństwa...

KurtGodel - #godelpoleca #muzyka #true30 #polskamuzyka #edytabartosiewicz

Edy...