Wpis z mikrobloga

@Crecha:

A może wina leży po ich stronie? Kojarzę coś takiego, że UKE stwierdziło, że nawet, jak masz w umowie zapis "do jakiejś prędkości" to operator musi Ci ją zapewnić przez większość czasu. Słowo "do" chroni ich tylko przed chwilowym spadkiem, a nie permanentnym, czyli jak masz w umowie 10 to nie możesz mieć przez większość miesiąca 5 mega.
@knysha: A daj spokój mam w dialogu internet od zawsze i zawsze były problemy z szybkością łącza.... A #!$%@?łem się faktem, że mają strasznie beznadziejny upload jak na ~10mb/s bo od 21 do 6 rano uploadowałem na YT 1,5gb film... A nie zmienię, bo póki co nie mam na co.. do neo nie pójdę bo żal, TVK telewizja kablowa jedynie, ale to też czasami zerwane połączenia i problemy bo kumpel ma
@knysha: znów głupoty gadasz. ;f

kbps, kb/s - kilobity [i to jest jednostka pomiaru łącza]

kBps, kB/s - kilobajty

1 kilobajt = 8 kilobitów.
@knysha: tak, parę lat studiów informatycznych i 3/4 życia fascynacji komputerami mnie nie nauczyło niczego i muszę używać kalkulatorków.

Literka "p" to skrót od "per" - a "per" można zastąpić ukośnikiem, więc na jedno wychodzi. Kluczem do całej zagadki jest wielkość litery - "b" to bit, "B" to bajt. Ot cała tajemna wiedza.
@knysha: co zupełnie nie przeszkadza temu, że miałeś teoretycznie 16KB/s. Ja mam teraz łącze 50Mb, a do pełnej prędkości zbliżyłem się tylko raz.