Wpis z mikrobloga

W ostatnich miesiącach zachęcony postami @Wu70 pobawiłem się trochę w drony.
Polatałem po domu klasycznymi Furibee F36 oraz JJRC H67 i postanowiłem wyjść z domu na zewnątrz.
Zakupiłem polecany praktycznie wszędzie MJX Bugs 3, który przyjdzie do mnie za kilka dni.
I stąd pytanie, bo chciałbym dołożyć do niego jakąś kamerkę, żeby coś ponagrywać (zdecydowanie amatorsko).
Nie chciałbym na to wydać fortuny (optymalnie 100 zł, max 200). Fajnie jakby kamerka nadała się też do czegoś innego nie tylko do drona (np. zabranie jej w góry, nad może itp).
Czy zatem szukać czegoś z kategorii sportowych kamer akcji, czy coś pokroju quelimy sq11 czy 12 też da radę?
No i ogólnie co polecacie?
Wydaje mi się że na 4K mi nie zależy (pewnie to nie ten przedział cenowy), ale może da się złowić coś z 60fps?
#drony
#gearbest
#aliexpress
#banggood
#kamerasportowa
  • 14
@pabury Wydaje mi się, że MJX Bugs 3 ma w standardzie uchwyt do gopro, więc powinny pasować inne kamerki w tych wymiarach. Żeby zmieścić się w budżecie, pewnie będziesz musiał szukać wśród Eken'ów, ale nie mam z nimi doświadczenie, więc nic konkretnego niestety nie polecę.
@pabury: widziałem dzisiaj @mike3e polecał Firefly Q6, sprawdź.

Od siebie dodam dwa słowa na temat tych, które testowałem:
sq11 - mała, fajna, mega tania, ale jakość jest adekwatna do ceny. Myślę, że nie warto, raz wsadziłem ją na drona i wygląda to zbyt słabo przy dynamicznym locie. Gdybyś chciał mimo wszystko to jak coś mam ją jeszcze i leży bo kupiłem następną:
mobius mini - świetna, bardzo mała i bardzo lekka
@Wu70 celowo pominąłem Q6, bo format ma inny i poza dronem raczej mniej użyteczna (brak ekranu, 50 minut na baterii itp.) Ciężko też o adapter do niej. Trzeba kombinować, albo drukować. Kamerki w formacie GoPro mają różnych uchwytów na pęczki.
@Wu70: Podpowiesz może czy da się coś zrobić z JJRC H67 aby go wyrównać? Skręca mi lekko na lewo mimo kalibracji. A te przyciski boczne powodują tylko, że skręca jeszcze bardziej.
@fortySeven @mike3e @Wu70
Czy kamerka z dzisiejszej promocji na GB (Furibee F60 za $20) jest cokolwiek warta, czy dołożyć do ekena?
Czy są może jakieś promocje kupony na tego ekena, bo cena na BF to coś koło 30 dolców, a teraz wszędzie po 50.
Na aliexpress znalazłem kilka po 37-38USD, ale to chyba bez żadnych akcesoriów.
JJRC H67

@pitrazzz: poza kalibracją właśnie tymi małymi przyciskami wyregulujesz każdą stronę, ostatnio po dłuższej przerwie odpalałem e011 (to samo co h67) i bez problemu ustawiłem
@Wu70: Człowiek to jednak głupi. Teraz zauważyłem, że na tych małych przyciskach są strzałeczki. A myślałem, że lewy przycisk skręca w lewo a prawy w prawo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@pabury: ciężko powiedzieć, zalezy jak trafisz ¯\_(ツ)_/¯ ja mojego używam od półtora roku, sporo czasu jeździł na głowie gdy uczyłem się jeździć na snowboardzie, więc wstrząsów sporo, często bywał na basenie, teraz robi jako druga kamera i problemów brak. Zwróć uwagę czy soczewka nie jest porysowana
@fortySeven: wiadomo że wolałbym nówkę, ale ceny wszędzie praktycznie w okolicach 50$,
co najlepszą okazją się nie wydaje
na aliexpress są do kupienia już od 36-37$ więc może nad tym się zastanowię