Wpis z mikrobloga

#internet #orange
Mirki czegoś tu nie rozumiem.

Mam od kilku miesięcy światłowód z Orange, 300 mb. Łączę się przez wifi. Pamiętam że przez pierwsze 2 miesiące było stałe ok. 200 mb na urządzeniach w mieszkaniu, modem stoi w przedpokoju ale nic zbytnio nie zakłóca sygnału. Funbox 3.0 jakby to robiło różnicę.

Wszystkie urządzenia mają kartę na pasmo 5.0 ghz. I wszystkie odbierały stabilnie te 200 mb. Nie zmieniałem żadnej konfiguracji ani nic. Napisałem poprzedni wpis odnośnie mulenia strony Microsoftu i sprawdziłem sobie, zapewniany że NIGDY nie będzie poniżej 100 mb jak mam 5 ghz nawet na wifi. K---a 20-30 mb mi pokazuje.

Posprawdzałem opcje i wszystko, niby łączy się przez te 5ghz, niby wszystko ok a jednak prędkość jest jaka jest. Ktoś miał taki problem? Mam do nich dzwonić i się użerać? Z doświadczenia z poprzednim operatorem wiem, że będą mieć mnie w dupie i załatwiać sprawę na odwal się człowieku.

Aha, upload pokazuje 30 mb ;)
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dzolejro: W bloku czy w mieszkaniu?
Ja w UPC miałem problem tylko po Wi-FI, po kablu już z---------ł tak jak wcześniej.
Powodem może być kilka routerów w okolicy (jednym budynku)
  • Odpowiedz
@Dzolejro: A jak po kablu? też zwolniło? Router masz swój czy od Orange? Montował ci serwisant?
Dzwoń na techniczny do nich że nie działa jak powinno i niech podejmują działania( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Krx_S: router orange, montował serwisant, ale jak pisałem - wszystko działało na początku a teraz o--------a. To samo miałem w Vectrze, w sumie k---a zawsze coś się j---e po 2-3 miesiącach.
  • Odpowiedz
@Krx_S: zresetowałem router i śmiga. Nie rozumiem kompletnie co się o--------a, dopiero jak z konsultantem pogadałem to reset zadziałał xD i jeszcze mi się nazwy sieci pozmieniały

pszypadeg? nie sondze
  • Odpowiedz
@Dzolejro: przecież to ma jakieś 3GBit/s na jedną nitkę dla wszystkich klientów. Dodatkowo Orange ma zapchane styki zagraniczne (do Polski( ͡ ͜ʖ ͡))
  • Odpowiedz