Wpis z mikrobloga

#bron #militaria #gunboners #wojskaspecjalne #wojsko

USSOCOM podobno wprowadza do uzbrojenia broń precyzyjną w kalibrze 6.5 Creedmoor. 6.5 CM fajny kaliber, dziwi mnie tylko jedno. Od lat dostępny był bardzo podobny balistyczne .260 Remington (na dodatek oparty o popularny .308 WIN) i jakoś wcześniej nie było takiego zainteresowania kalibrem 6.5 mm. Potem pojawia się 6.5 CM i wszystkim odwala, odkrywanie koła na nowo.

http://soldiersystems.net/2018/03/23/ussocom-adopts-6-5-cm/#sthash.RTyZFTRC.gbpl
  • 13
proszę o więcej info odnośnie tego, dlaczego powstał nagły zachwyt 6.5mm

@NukeOps: Zachwyt powinien powstać już wcześniej. A zwiększenie popularności 6.5mm za sprawą 6.5 CM to chyba tylko kwestia marketingu. Sportowcy od dawna strzelają z 6.5mm (ewentualnie z 7mm). Balistyka jest znacznie lepsze w pociskach kalibru 6.5mm w porównaniu z 7.62.

Choć osobiście uważam, że idealnym kalibrem wojskowym w naboju karabinowym jest 7mm (.284). Ale to już inny temat.
ja optuje za 5.54mm dla wojska

@NukeOps: Masz sensowy nabój karabinowy w tym kalibrze w ogóle ? Jeśli jest to będzie strasznie zdzierał lufę przez wysoką prędkość wylotową pocisku. Mówimy o nabojach karabinowych, a nie pośrednich.
@Variv: Co jak co, ale nazwa kijowa. Oczyma wyobraźni już widzę różnych "znawców" z popularnych - a nietechnicznych - portali, czy filmików przekonanych że ta broń strzela 6,5 centymetrowymi pociskami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Variv: Co jak co, ale nazwa kijowa. Oczyma wyobraźni już widzę różnych "znawców" z popularnych - a nietechnicznych - portali, czy filmików przekonanych że ta broń strzela 6,5 centymetrowymi pociskami ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Jan_K Tak jak strzelby kalibru 12 mm ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Variv: 6.5CM i tak już jest od ponad 10 lat na rynku, a wymiary i kąty łuski dają możliwość użycia dłuższych pocisków i trochę lepszą prace w samopowtarzalnej broni.
@Variv: 6.5CM i tak już jest od ponad 10 lat na rynku, a wymiary i kąty łuski dają możliwość użycia dłuższych pocisków i trochę lepszą prace w samopowtarzalnej broni.

@Vuko____ Zarówno w 6.5 cm jak i .260 rem można stosować takie same pociski. Obecnie chyba precyzyjnym najcięższym jest 147 gr. .260 jest oparty o .308 win z takimi samymi kątami, wiec pracuje w broni samopowtarzalnej równie dobrze. Trudno racjonalnie wyjaśnić tak
@Variv: W CM można stosować dłuższe pociski bez zgniatania prochu jak przy .260, no i wiadomo że 6.5 jest robiony na podstawie .30T/C który jest mniej więcej skróconą i poprawioną .308, a .260 jest na .308.

Ale i tak nie widzę sensu w tworzeniu nowego karabinu na nowy kaliber w siłach zbrojnych, przecież mają 5,56; .308; .338; .50; .416; .300WM; .375
I czy faktycznie 6mm jest takie potrzebne?
@Variv: W CM można stosować dłuższe pociski bez zgniatania prochu jak przy .260, no i wiadomo że 6.5 jest robiony na podstawie .30T/C który jest mniej więcej skróconą i poprawioną .308, a .260 jest na .308.

Ale i tak nie widzę sensu w tworzeniu nowego karabinu na nowy kaliber w siłach zbrojnych, przecież mają 5,56; .308; .338; .50; .416; .300WM; .375
I czy faktycznie 6mm jest takie potrzebne?
@Vuko____ Podaj mi
@Variv: Napisałem że można zastosować dłuższe,bo jak wojsko weźmie ten kaliber to nie będzie w sklepie brać pocisków tylko zaprojektuje swoje jak wszelkiego rodzaju 5,56 m885a1 itp itd
Napisałem że można zastosować dłuższe,bo jak wojsko weźmie ten kaliber to nie będzie w sklepie brać pocisków tylko zaprojektuje swoje jak wszelkiego rodzaju 5,56 m885a1 itp itd

@Vuko____: Ale tak samo mogli by sobie zaprojektować do .260 rem. Przecież ja pisałem w kontekście porównania 6.5 CM do .260 rem.