Wpis z mikrobloga

#plc
#automatyka
#sterowniki
Cześć. Mam do was , zaznajomionych z branżą pytanie o poradę. Jestem po Elektrotechnice i do tej pory pracowałem w utrzymaniu ruchu, serwisie ale nie były to stanowiska inżynierskie. Chciałbym zostać automatkiem. Mam pojęcie co nieco o tym ale brakuje mi umiejętności programowania i diagnostyki plc. Pytanie do was czy warto iść na kurs podstawowy i zaawansowany z plc i startować na jakaś posadę? Czy lepiej jakoś inaczej to ogarnąć? Uczę się na własną rękę ale tego nie wpisze w cv. Jeden etap tygodniowy kursu kosztuje koło 2000 w Gliwicach. Co o tym sądzicie?
  • 19
@Dzonzi: z ciekawości pracujesz w plc bo kojarze ze chyba studiujesz czy cos tam? @michakasta: szukaj ofert bez doswiadczenia widziałem ostatnio gdzies na Śląsku. Szkolenia w emt czy intex? Nowa Tia czy klasyczny step? Szkolenie jest dobre bo czasami cos ciekawego powiedzą =)
@michakasta za tą kasę jeżeli masz chęć to kup s1200 albo jakiegoś M240 i ogarnij to w domu na kursie to max co Cię nauczą to jak podłączyć Basic konfiguracja i up i down wsadu resztę musisz ogarniać sam. U potencjalnego pracodawcy posądza Cię i każą Ci napisać jakiś krotki program pompa/sygnalizacja wielowarunkowa/ winda wielowarunkowa / latająca piła czy inne bzdury w mojej opinii kurs to #!$%@? kasa ale jaka uważasz ja
@michakasta Byłem w Gliwicach na kursie i jedyne co masz to umiejętność podłączenia się do sterownika i 4dni piszesz programy na poziomie technikum. Lepiej te pieniądze zainwestować inaczej.
@Dzonzi: i rak musze zaczac. Pracowalem w energetyce wiatrowej ale szanowna nam wladza wykonczyla ta galaz przemyslu. Certyfikaty i szkoleni, ktore mam a kiedys byly super spoko, dzis sa nic nie warte. Tak czy owak zaczynam od zara praktycznie
@michakasta powiem Ci tak jak zatrudniałem u siebie na wydziale to w CV ludzie mieli cuda popisane ale jak poprosiłem o napisanie krótkiego programu to na ogół udało się to tym co mieli coś w głowie potem sam ich powypychalem na kursy że sterownikow, robotów systemów wizyjnych etc paneli operatorskich etc bo wiedziałem że coś potrafią innymi słowy kurs #!$%@? daje bo odpadniesz na praktycznym. ( )
@rrobot: jestem z Poznania i tam chca juz wykwalfioiwane osoby :/ z checia bym podjal za mniejsza stawke prace ale zebym mogl sie uczyc. A czego sie uczyc to kwestia otwarta co potrzebne ns rynku
@michakasta no sprzęt heh jak pisałeś chyba wyżej kup logo albo dorzuć trochę i kup S1200 w najgorszym przypadku zrobisz sterowanie w domu albo toster peryferia tj falownik i inne bzdury ? Do nauki w domu kup baterie przekaźników jakieś tanie czujniki z botlandu i serio ucz się pisać algorytmy sterowania że jeżeli jest godzina 6 i natężenie światła >x gdzie x to jakiś marker a wilgotność wynosi y czujnik z=1 a
Chyba tak zrobie jak mowisz. Za cene jednego levela wyposaze sobie swoje labolatorium, a nikt mnie nie nauczy logicznego myslenia podczas pisania programow. W praktyce to wyjdzie. Ogolnie sporo czytam ale to psu na bude bez fizycznego doswiadczenia. Bede wdzieczny jak mi wyslesz do poczytania te materialy. Da sie przez wykop cos wyslac czy podac e-maila?