Wpis z mikrobloga

W pracy zastanawiamy się, czy na danym skrzyżowaniu można z lewego pasa drogi jednokierunkowej skręcać w prawo?
Według mnie z prawego pasa można skręcić tylko w prawo i zająć dowolny z dwóch pasów. Z lewego natomiast skręcimy tylko w lewo. (Schemat możliwych manewrów na zielono)
Lecz w tym miejscu kierowcy nagminnie zajmują lewy pas i skręcają w prawo na skrajnie lewy pas (czerwony schemat jazdy).

Czy mam rację, czy po 10 latach od zdania prawa jazdy powinienem przypomnieć sobie przepisy?

Miesjce na mapie: https://goo.gl/maps/gNGrSzCmmbN2
#skrzyzowanie #motoryzacja #drogi
cukjer - W pracy zastanawiamy się, czy na danym skrzyżowaniu można z lewego pasa drog...

źródło: comment_zpm4j2nRFG3crPpFlHnjYfCauRDJ8YcB.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
@cukjer wg mnie jeśli jedziemy w prawo skręcamy z prawego pasa, w lewo z lewego. Gdyby były znaki poziome że strzałkami, wtedy można by sobie decydować z którego skręcamy w prawo. :)
  • Odpowiedz
@cukjer: Nie można skręcać w prawo. To jest droga jednokierunkowa, lewa strona - w lewo się skręca, prawa strona w prawo się skręca.

Ile razy widziałem orłów, jak jadą jednokierunkową i potem chcą skręcić w lewo, a ustawiają się po prawej stronie drogi.
  • Odpowiedz
@cukjer > Oddział 4 - Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu

Art. 22.

1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
  • Odpowiedz
@fegwegw: Dwa pasy w jedną stronę i dwa w przeciwną oddzielone pasem zieleni. Nie rozumiem co w tym dziwnego?

Po prawej stronie nie ma ruchu dwukierunkowego, więc jest to droga jednokierunkowa.
  • Odpowiedz
Wczoraj jeden klient w ducato jechał lewym pasem równolegle z moim autem i skręcił właśnie w prawo na skrajnie lewy pas, mało mnie nie taranując.
Ja zawsze jadąc prawym skręcam w prawo i zajmuję skrajnie lewy pas, gdyż za 100 metrów skręcam w lewo.
Tym razem musiałem zachowawczo zahamować i zająć skrajnie prawy pas, no i zacząłem się zastanawiać, czy nie powinienem był ułatwić sobie decyzji o zmianie auta :)
Dzisiaj w
  • Odpowiedz