Wpis z mikrobloga

Jak często w projektach komercyjnych dla klientów pojawiają się kwestie zastosowania algorytmów sortowania i drzew binarnych? Mogę założyć, że napisanie np. forum od podstaw, gdzie mamy rozpoczęte wątki i odpowiedzi do nich, opierają się na zastosowaniu algorytmół sortowania lub drzew binarnych?
Przerabiałem tę wiedzę na studiach pod względem teorii i zastanawiam się czy warto sobie wrócić do tego tematu, aby startować na stanowisko juniorskie z tą wiedzą. Czy zostawić sobie ten wątek do rozbudowania jak dostanę etat.
#programowanie
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KorelacjaProkrastynacji: Nie zdarza się. Pisanie własnego sortowania, czy własnego drzewo to nawet błąd. Obecnie wszystkie języki mają to wbudowane - pod postacią funkcji, biblioteki czy struktury danych.
Warto jednak nadal wiedzieć jak to działa.
  • Odpowiedz
@KorelacjaProkrastynacji: Według mnie programista to taki gość, który uczy się na bieżąco, żeby uzupełnić swoją wiedzę w kontekście danego projektu. Nie da się nauczyć wszystkiego na zapas. Jest potrzeba - douczasz się. A co w przypadku, gdy nauczysz się drzew binarnych, a w firmie będą wymagali czegoś całkowicie innego? Kilka tygodni na marne, dosłownie, bo jak nie będziesz używał tej wiedzy, to szybko zapomnisz.
  • Odpowiedz
Jak często w projektach komercyjnych dla klientów pojawiają się kwestie zastosowania algorytmów sortowania i drzew binarnych?

@KorelacjaProkrastynacji:
Praktycznie nigdy.
Od tego są biblioteki, w których ktoś już to napisał. I zazwyczaj zrobił to 10 razy lepiej, niż Ty zrobisz kiedykolwiek, więc po prostu szkoda na to czasu, skoro możesz po prostu
  • Odpowiedz
@marciner: Jednak myślałem, aby stworzyć projekt do portfolio na tego juniora i się zastanawiałem, czy nie wcisnąć gdzieś na siłę tego zagadnienia związanego z algorytmami. Stąd to pytanie, bo w między czasie jak tworzyłbym projekt, to mógłbym sobie też powtórzyć teorię ze złożoności obliczeniowej algorytmów.

@RandomowyMirek: Czyli wystarczy praktycznie podstawowa wiedza o klasach, strukturach i interfesach. Podstawy programowania obiektowego, aby przez ORM zmapować w klasach bazę danych+ dodać
  • Odpowiedz
@KorelacjaProkrastynacji: Według mnie jest dużo innych, lepszych elementów programowania, czy nawet modułów danej technologii, żeby się pokazać z dobrej strony. Skup się najpierw na technologii, którą będziesz wykorzystywał, 90% to właśnie będziesz robił. Jeżeli dojdzie potrzeba implementacji algorytmu, to na pewno nie będzie to częsty przypadek. A jak będzie, to co za problem po prostu wejść na stronę i przyswoić wiedzę? :D
  • Odpowiedz
Według mnie jest dużo innych, lepszych elementów programowania, czy nawet modułów danej technologii, żeby się pokazać z dobrej strony.

@marciner: Byłbyś w stanie rzucić paroma takimi hasłami, żebym się nie ograniczył tylko do kilku zagadnień? Chodzi np. konkretnie o jakieś generatory wykresów, grafik itp? Czy bardziej pod względem tego, co się dzieje w back end?
  • Odpowiedz
@marciner: Więc dalej pozostaję w kierunku JAVA+ spring. Z czasem może angular lub react. Za miesiąc składam CV :) (Na studiach programowałem w C#, ale wiedza już uleciała, a teraz ogarniam teorię z JAVY i się teraz dziwię, jak nie mogłem łapać tak banalnych rzeczy x lat temu ;) )
  • Odpowiedz
@KorelacjaProkrastynacji: O widzisz, Java + spring to już są jakieś informacje :) Teraz wchodzisz na stronę z ogłoszeniami i patrzysz na kilkadziesiąt ofert pod kierunkiem wymagań. Przykładowo:

Required:
Minimum of a B.S. in Computer Science, MIS or related degree and five (5)years of related experience or a combination of education, training and experience.
Experience as Java developer in Financial Services industry (preferred,not required)
Deep understanding of object oriented concepts, data
  • Odpowiedz