Wpis z mikrobloga

Witam witam. Kupiłem dzisiaj od znajomego #arduino nano, podłączyłem do usb. Odpaliłem IDE, a tam brak portu do wybrania xD no to instaluję sterownik, już mogę wybrać port. I dalej cały czas jakieś błędy. W Arduino świeci się jedna dioda a druga co jakiś czas, więc prawdopodobnie już jest wgrany tam blink. Przy próbie wgrania blinka lub innego przykładowego kodu mam komunikat w stylu kodavrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0xe1kod I mam pytanie - da się programować po podłączeniu normalnie do usb? Czy trzeba kupić jakiś programator? Bo siedzę na tym od kilku godzin a mało się znam i może coś przeoczyłem xD #komputery #elektronika
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dm0wsk1: Prawdopodobnie to wina płytki. Sprawdzałem ją na komputerze, laptopie, kilka razy wgrywałem sterowniki, w menadżerze urządzeń wyświetla się jako port COM, ustawiałem jako inną płytkę i nie byłem w stanie uzyskać nawet danych płytki. Wątpię żeby to była wina bootloadera, wgrywałem (próbowałem) programatorem czyli jeśli dobrze zrozumiałem bez użycia bootloadera i też nic nie dało. W każdym razie dzięki za pomoc
  • Odpowiedz
@Bezbarwnaherbata: To jakiś klon jest? sprawdz jaki tam jest scalak jak CH340G to musisz pobrać i zainstalować sterownik specjalny do tego, wtedy będzie ci wykrywało. Ja przynajmniej tak miałem jak zamawiałem nano V3 z ali. Sprawdź jeszcze czy w menadżerze urządzeń jest wykrywane
  • Odpowiedz
@Kyokub: ten błąd pojawia się jak IDE nawiązuje kontakt z urządzeniem ale nie może go zresetować. Do wgrania kodu wymagany jest reset. Więc jak klikniesz upload, poczekaj aż skompiluje i wyświetli się uploading i od razu naciśnij reset. Możliwe, że twoja płytka ma źle ustawiony port DTR/RST na interfejsie USB.
  • Odpowiedz