Mirki, mam pytanie do kogoś znającego się na farmacji/medycynie. Czy można mieszać lek Dexak z Nurofenem? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, a lekarza zapytam ewentualnie dopiero jutro. #pytanie #farmacja #leki #medycyna #pomocy
@pycia: Dexac: " Lek ten został przepisany przez lekarza prowadzącego celem leczenia konkretnego schorzenia. " oraz "Poinformuj lekarza: [...] Gdy przyjmujesz inne niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ)"
Nurofen: "Poinformuj lekarza: [...] Gdy przyjmujesz inne leki z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych".
Oba leki z grupy NLPZ, więc po części wzięcie obu to tak jakby podwójna dawka jednego. Co do bezpieczeństwa łączenia (a nie kumulacji dawek) nie wypowiem się, bo śladu w ulotkach
Czy można mieszać lek Dexak z Nurofenem? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, a lekarza zapytam ewentualnie dopiero jutro.
#pytanie #farmacja #leki #medycyna #pomocy
Edit: http://bil.aptek.pl/servlet/interakcje/int_start
Dexac: " Lek ten został przepisany przez lekarza prowadzącego celem leczenia konkretnego schorzenia. "
oraz "Poinformuj lekarza: [...] Gdy przyjmujesz inne niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ)"
Nurofen: "Poinformuj lekarza: [...] Gdy przyjmujesz inne leki z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych".
Oba leki z grupy NLPZ, więc po części wzięcie obu to tak jakby podwójna dawka jednego. Co do bezpieczeństwa łączenia (a nie kumulacji dawek) nie wypowiem się, bo śladu w ulotkach