Wpis z mikrobloga

@czlowiek_smiec: Na kulturystyce się nie znam, ale teoretycznie węglowodany złożone wolniej podnoszą poziom cukru we krwi, ponieważ enzymy muszą dodatkowo porozkładać wiązania wewnątrz cząsteczek, czego w przypadku cukrów prostych nie ma. Krzywa glikemiczna nie ma takiego piku (nie ma tak dużego wyrzutu insuliny) i utrzymuje się dłużej. Jest różnica czy zjesz pół kilo ziemniaków czy pół kilo czekolady.
Bromatologia - @czlowiek_smiec: Na kulturystyce się nie znam, ale teoretycznie węglow...

źródło: comment_ucUhX43XSc0775J4WHNCX2x9U91mE9Jg.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Bromatologia: na pewno nie jest nim indeks glikemiczny, który określa reakcję organizmu na pożywienie. Indeksy glikemiczne w tych tabelach określają średnią reakcję przebadanych osobników będących dobę na czczo i nie mieszających danego produktu z niczym innym. Tzn ryż biały ma IG bodajże 70, ale dla mnie może to być 65 a dla kogoś innego 72 oraz te wartości mogą być inne jeśli nie jestem na czczo. I zupełnie inne jeśli
  • Odpowiedz