Wpis z mikrobloga

Antykwariat Atticus przedstawia dzieło Friedericha Gottfrieda ENDLERA i Franza Paula SCHOLZA - rycinę z 1821 roku, a na niej Truflę, czyli Tuber. Ot po prostu jeden z grzybów Europy.
Trufla nie jest jednak ot byle jakim grzybem, lecz wielkim przysmakiem kuchni naszego kontynentu, zwłaszcza francuskiej.
Wiele atramentu poświęcił jej słynny smakosz i pisarz takoż – Honoriusz Balzak
.
Przy okazji oglądania przepięknie przyrządzonej ryciny polecamy przepis na klasyczne, wyrafinowane, choć proste danie – jajecznicę z truflami. Z książki „Kulinarne fascynacje pana Balzaka”, której autorem jest Gonzague Saint Bris.
Ad rem zatem:
składniki na 4 porcje:
8 jajek,
2 duże trufle,
ząbek czosnku,
50 gr masła,
4 grzanki z wiejskiego chleba
sól i pieprz
Jajka i trufle włożyć do słoika, a następnie na 24 godziny do lodówki. Gdy czas minie, jajka wbić do salaterki i roztrzepać. Trufle rozgnieść widelcem. Wymieszać razem. Smażyć na patelni z grubym dnem uprzednio wysmarowanej masłem z czosnkiem – koniecznie - na wolnym ogniu. Jajka powinny się lekko ściąć i być gładkie niczym aksamit na strój dżentelmena. Dodać sól i pieprz do smaku i szybko podawać z grzankami. Bon Apetit! Zapraszamy na stronę www.atticus.pl po przepisy na inne rozkosze.
opis odnośnikahttps://www.atticus.pl/?pag=poz&id=73674
opis odnośnikahttps://www.atticus.pl/?katalog=ryciny
#ciekawostki #kultura
#ogrodnictwo #grafika
Atticuspl - Antykwariat Atticus przedstawia dzieło Friedericha Gottfrieda ENDLERA i F...