Wpis z mikrobloga

Pomyślałem że się trochę pochwalę. Otóż postawiłem sam od podstaw zrobić elektrycznego longboarda. Jako że na co dzień zajmuję się trochę #elektronika i lubię majsterkować. Prace są już co prawda na takim średnio zaawansowanym etapie. Mam gotową deskę (zrobiłem ją pod koniec sierpnia). Obecnie mam już zakupiony silnik, sterownik silnika, przerobione koło i powoli majstruje z mocowaniem silnika. Zostało do roboty zrobienie elektroniki sterującej sterownikiem, pilota, zakup baterii.
Załączam zdjęcie mojej deski do krojenia :D (griptape leży i czeka aż będzie wszystko bardziej gotowe). W komentarzu jeden z testów silnika.
#longboard #majsterkowanie #deskorolka
AlcoMatt - Pomyślałem że się trochę pochwalę. Otóż postawiłem sam od podstaw zrobić e...

źródło: comment_ehB0E0XZiHcwap1mdGI4IAkmiKXbzVu1.jpg

Pobierz
  • 29
@KokiX Silnik to jakiś noname z AliExpress, sporo dobrych opinii było to kupiłem. Według producenta ok 1,8kW ma. Baterie będą 6s 5000mAh. Liczę że z 10km zasięgu przynajmniej na start będzie.

@m___w Ok  ( ͡° ͜ʖ ͡°), zdjęć mam już dużo, praktycznie z każdego etapu budowy, myślę że większością się podzielę. Obecnie skupiam się na mocowaniu silnika bo to w sumie największy problem dla mnie obecnie.
@AlcoMatt: z tą przekładnią (lub silnikiem) trochę cię poniosło. Policzyłeś, że przy 6S, twoich KV silnika, tym przełożeniu i tej średnicy rolek - będziesz osiągał prędkości autostradowe? O ile uda ci się ruszyć nie wywalając się, bo obroty minimalne (z kopnięciem startowym silnika) są dość spore też...
@hrumque przekładnia na filmiku nie jest docelową, wydrukowałem ją tylko aby przetestować mocowanie i pasek. Deska nie będzie osiągać prędkości autostradowych, może to tak tylko wygląda na filmie. Silnik ma zaledwie 270kv. Na papierze deska będzie osiągać ok 40km/h. Lecz biorąc pod uwagę wszelkie opory, obciążenie i inne czynniki myślę że w góra 30km/h mogę celować. Owszem na start są duże obroty ale to tylko że względu na to że na filmie
@AlcoMatt: no cóż, obyś sie nie mylił....
270KV przy 20v to jest 5400rpm, przy przełożeniu powiedzmy 1:3 (teraz to tam chyba mniejsze jest) - 1800rpm, czyli przy średnicy kółek ~54mm > obwód ~170mm (jeden obrót - deska jedzie o 170mm do przodu) = pokonujesz 306m w minutę, czyli 18,36 km/h - nadal sporo ;) a jak założysz większe kółka to będzie proporcjonalnie szybciej...
@hrumque Sklepowe deski mają Vmax rzędu 30-40km/h :D Obecnie mam koła 70mm (docelowo 87mm będzie). Przekładnia docelowa (dla obecnych kół) ~ 1:2,2 Wszystko fajnie wygląda w liczbach, ale myślę że rzeczywistość zweryfikuje :P Oczywiście przekładnie mogę bez problemu modyfikować, ale też jako że elektronikę sterująca robię sam, to bez problemu mogę ograniczyć moc czy prędkość (mogę monitorować parametry jazdy i dostosowywać je aby nie przegiąć :p)
Na filmie przekładnia była 1:1,6
@AlcoMatt: ESCa robisz samemu od zera? Modyfikujesz jakiegoś gotowca, w sensie gotowy esc na atmega i firmware simonk/blheli i modyfikacja kodu? Czy używasz gotowego i tylko chcesz go servo-pwm-em taktować?
@hrumque Obecnie mam gotowe ESC i będę PWM go smyrać, ale jak już ogarnę jak zachowuje się taki silnik pod obciążeniem i inne takie to rozważę opcje budowy samemu od zera, wtedy miałbym pełną kontrolę nad wszystkim. Chociaż nie wykluczam opcji przerobienia obecnego jak będzie fajnie się spisywał.
@AlcoMatt: no to ja to już przerabiałem, nie warto tracić życia na tworzenie od zera czegoś, co kosztuje grosze, i ma otwarte oprogramowanie - na 99% twój jest na sofcie simonk (lub da się do niego go wgrać), więc wystarczy rozciąć termokurczaka, znaleźć piny ISP od atmegi, i zczytać co jest (o ile nie jest zablokowana, ale większość nie jest) oraz wrzucić jakiegoś simonk (wiem, zabytek) lub blheli
@hrumque Nawet już znalazłem na internecie jak ktoś go rozbierał i przeprogramował, nawet z gotową rozpiską padów pod programator :D Ogólnie masz rację, po co robić koło na nowo, ale w sumie wydaje się fajną zabawą, jak nie będę miał co z czasem zrobić i pieniędzmi najwyżej się w to pobawię.