Wpis z mikrobloga

Mirasy jaki moduł z #esp8266 wg waszego doświadczenia ma najlepszy zasięg? Bo mam w piwnicy sonoff i wysyła dane co kilka minut a sterowanie przekaźnikiem z #domoticz już całkiem nie działa-podejrzewam że dlatego że sygnał jest zbyt słaby-router też bez rewelacji ale nie mogę zmienić-zyxel 8924
  • 2
Jak chcesz zwiększyć zasięg, to zamiast zmieniać router, kup wzmacniacz wifi od Xiaomi - z kodami za średnio 20zł (choć ostatnio kupiłem sobie zapasową sztukę za 10zł).

To co daje z siebie to małe urządzenie to rewelacja. Nigdy nie miałem zasięgu wifi na cały dom, a teraz nie dość że zasięg mam w każdym pokoju, to do tego pół podwórka i garaż również są w zasięgu sieci :V

Zasilanie USB, także u
@electro_nick: Przede wszystkim zadbaj o porządną antenę do esp8266. Na przykład coś takiego jak poniżej. Można też kupić esp8266-12e z anteną ceramiczną (lepsze niż ścieżka na płytce) i złączem na antenę zewnętrzną.

Oprócz tego, że dowolna zewnętrzna antena będzie miała o niebo lepszy uzysk to wyprowadzisz ją poza obudowę albo jakieś elementy blokujące sygnał co dodatkowo polepszy odbiór i nadawanie. Jak to nie zadziała to dopiero wtedy myśl o wzmacniaczu sygnału