Wpis z mikrobloga

Skompiluj kod z -g, odpal w gdb i wpisz 'layout src' (Albo ctrl-x a, warto też wtedy zobaczyć co robią ctrl-p i chyba ctrl-x o). Polecam zapoznać się również z komendami 'break' (auto complete pod tabem) oraz 'until'. 'p' oraz 'x' też się przydają (mają dość sporo modyfikatorów). Korzystanie z niego na początku jest trochę upierdliwe, ale idzie przywyknąć. Czasem (choć to bardzo rzadkie jak serio chce się tego uniknąć) może też
@MatXXX: A, że się tak zapytam out of topic. Jak korzystasz z terminala np bash. To masz jakoś ustawione, że uruchamia ci się na full screen w momencie uruchomienia vima lub innego edytora tekstowego. Przełączasz się pomiędzy pulpitami, czy może masz dwa monitory. Chciałbym sobie zrobić jak najlepszy tak zwany workflow.
@MrBanana ja akurat mam 2 monitory. Na jednym przeglądarka czy jakieś dokumenty, na drugim mam terminal w fullscreenie. Co do samego terminala to korzystam z Guake (F12 pokazuje albo chowa terminal), który ma obsługę kart. Z wielu pulpitów na Linuksie nie korzystam, bo jak schowam terminal to mam wystarczającą ilość miejsca na wszystko. Guake szczególnie ratuje dupę, jak się korzysta z jednego monitora, co sam przez długi czas robiłem.

Zamiast z basha
@MrBanana programistą. Teraz mam na jednym monitorze IDE (oczywiście z vimpluginem ( ͡° ͜ʖ ͡°)), na drugim przeglądarkę z wypokiem i dokumentacją, i terminal pod F12 dostępny w każdym momencie do np. kompilacji