Wpis z mikrobloga

https://aliexpress.com/item/High-Quality-100M-Nylon-Fishing-Line-Available-0-1-0-5mm-1-9-18-5kg-Nylon/32742787798.html

Zamówiłem na próbę żyłkę z Chin i porównałem ją z żyłką o identycznej grubości, firmy Jaxon.

Grubość obu żyłek: 0.12 (nie weryfikowałem, nie mam czym)
Chińska podobno ma 100 metrów (nie sprawdzałem), a żyłka przyponowa Jaxon ma 30 metrów.
Chińska ma info: 2.4 kg, Jaxon 2.1 kg
Cena: Chińska 3 PLN (100m), Jaxon 4.50 PLN (30m)

Test polegał na stopniowym wypełnianiu butelki wodą. Chińska żyłka pękła przy obciążeniu 0.9l, Jaxon pękł przy 1 litrze.

#wedkarstwo #aliexpress
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@Hamza jak będziesz testował tą żyłkę podczas połowów, to napisz czy jest ok i zawołał.
Co prawda nie łowiłem już z 15 lat, ale bratu podrzucę info o jakości żyłek z Chin.
  • Odpowiedz
@Hamza: 0,12 - 2kg XDD :D moje przyponówki drennana 0,12 mają wytrzymałość 1.2kg :D stawiam że to coś 0,12 to w rzeczywistości 0,16 a prędzej 0,18 XD
  • Odpowiedz
@hasek34: @KamilWrona: wielu producentów podaje obciążenie dla holowanej ryby, którą w teorii wyciągniesz, czyli jeśli żyłka wytrzyma 2kg to producent napisze 4 kg, to wyciągniesz np. 4 kg rybę po walce + podbierak xD, taka informacja to marketing i wprowadzanie klientów w błąd. Dobry producent podaje wytrzymałość liniową żyłki, czyli w uproszczeniu zawieszony ciężarek na żyłce i jeśli poda 4 kg, to znaczy, że utrzyma ciężar w powietrzu o masie 4 kg, co oznacza, że da się złowić rybę np. 6 kg w podbierak (po to jest hamulec w kołowrotkach) i uczciwy producent nie napisze na żyłce 6 kg, za to chętnie masa producentów poda info 6 kg.

@hasek34 skoro Twój producent podał 1.2 kg dla żyłki 0.12, to znaczy, że to obciążenie liniowe, czyli masz uczciwego producenta i w praktyce pewnie okolice tego ciężaru lub nawet ten ciężar Twoja żyłka udźwignie. Właśnie obciążenie liniowe powinien podawać każdy producent, ale nie robią tego, bo wychodzą z założenia "podajmy im jaką rybę maksymalnie wyholują, będzie to ładnie wyglądało na opakowaniu" i większość pomyśli, że to dane dla obciążenia w powietrzu, a to nieprawda xD i biznes się kręci dalej.

Kiedyś widziałem jakąś tabelę testu żyłek, była masa producentów, ktoś testował faktyczną wytrzymałość (liniową) żyłek i było pięknie widać ilu producentów podaje dane dla holowanej ryby, zamiast dla obciążenia, które żyłka uniesie w powietrzu xD. Ale ogólnie nawet uczciwi producenci, podający wytrzymałość liniową np. 1.2 kg, minimalnie kłamali, bo w wielu przypadkach było np. 1.1 kg, 1kg itd (tu wymyślam liczby).
Do tego niemal każdy producent lekko kłamał na grubości żyłki, np. zamiast 0.20 było 0.21 lub coś pomiędzy, czyli często przekłamanie bardzo malutkie, ale jednak (a trafił się taki producent, który miał
  • Odpowiedz