Wpis z mikrobloga

Hej Mirki!
Zacząłem się uczyć programowania, a wybór padł na Pythona. Najpierw rozpocząłem naukę z codecademy, żeby od podstaw się wszystkiego nauczyć. Aktualnie prawie kończę ten kurs, jednak z tego co się orientuję, to operują tam Pythonem 2.x, a nie 3.x, a chyba nie ma teraz sensu uczyć się tylko 2.x. Tak na pierwszy rzut oka, to chyba dużych różnic w składni tam nie ma - to znaczy na moim aktualnym poziomie czyli niskim :D Zastanawiam się jaki obrać następny krok. Najlepiej byłoby coś swojego napisać, ale szukam też jakichś stron, na których będą ciekawe zadania, najlepiej potem z objaśnieniem co powinno się robić (kod). Znalazłem codefights.com - coś jeszcze jest ciekawego?

PS. Bo patrząc na to: https://docs.python.org/3.0/whatsnew/3.0.html to ja tu jedynie różnice z print "x" i print "x", widzę :D
#programowanie
  • 3
@Devih: ogolnie, jesli chcesz byc programista,. to poza tym, ze warto byś zaczął pisać jakieś własne kody, to znajomość więcej niż jednego języka pomaga, tak samo jak i znajomość najnowszych wersji języka, z którego się korzysta często.
@Kaczus2B: zdaję sobie sprawę z tego, ale od czegoś trzeba zacząć. Nie chcę też skakać z jednego na drugi język, jeśli tego pierwszego w miarę dobrze nie ogarnę, bo to chyba bez sensu.