Wpis z mikrobloga

Cześć trójwymiarowe Mirki ;)

Uczę się 3ds maxa, jestem na etapie modelowania różnych przedmiotów. Aktualnie walczę z butelką, i tu pojawił się problem. Chciałbym nałożyć na okrągłą butelkę etykietę o nietypowym kształcie, np. taką jak na załączonym obrazku.
Bez problemu rysuję sobie dowolny kształt w Illustratorze, importuję do Maxa jako spline, ale niestety za nic w świecie nie potrafię tej etykiety wygiąć, "wyoblić". Przekształcenie jej na editable poly nic nie daje, pozostawienie jej jako spline wygina (modyfikatorem Bend) tylko linie proste, a łuków już nie.

Moglibyście podrzucić kilka haseł kluczowych po których miałbym szansę coś znaleźć? Praktycznie wszystkie tutoriale kończą się na modelowaniu flaszki, a nikt nie pokazuje co dalej. Nie chcę też robić etykiety jako materiał nałożony na butelkę, a właśnie jako osobny obiekt.

To pewnie jakaś bardzo prosta sprawa i okaże się to podstawowa funkcja, ale niestety przegrywam z programem. Będę wdzięczny za każdą pomoc ;)

#3dsmax #3d
eskejp_ - Cześć trójwymiarowe Mirki ;)

Uczę się 3ds maxa, jestem na etapie modelow...

źródło: comment_xzWesWiBiji0CQLlu3GsbPJvpfs5h7Ep.jpg

Pobierz
  • 7
@loczyn: czyli powinienem zrobić etykietę w formie prostokąta i go "bendnąć", a sam kształt labelki ma wynikać z nałożonego na nią materiału? I ludzie serio tak robią? :)
@eskejp_: tak i to czesto w komercyjnych realizacjach dla duzych marek :)
Wyjatek jesli bedziesz mial na prawde #!$%@? closeup z przejazdem w miejscu gdzie etykieta sie konczy. Wtedy robisz model.
@eskejp_: jak zrobisz butelke to najczęściej robisz ją tak, że robisz prosty kształt z powiedzmy ośmioboku, a potem dodajesz modyfikator turbosmooth. Wtedy na turbosmooth mozesz wrzucić modyfikator edit poly i wybrać ileśtam polygonów z butelki. Wybierasz te polygony które cie interesuja i kopiujesz. Masz wtedy baze kształtu butelki, który będzie nalepką na tą butelkę wygiętą w ten sam sposób. Przy użyciu cut czy connect i za pomocą ruszania vertexów tworzysz w