Wpis z mikrobloga

@k1fl0w: @k1fl0w: No tak już jest z memami - chwytliwe hasło, ale fakty się nie trzymają kupy. Wszak do kontrowersji z datą urodzin, wynikającą z późnego przyjęcia kalendarza gregoriańskiego przez protestancką Anglię, trzeba dodać to że nie zgadzają się daty - Newton ukończył trzydzieści lat w 1672 roku. Był już wtedy naukowcem postrzeganym jako mający ogromny potencjał, ale jaką rewolucję przeprowadził do tego czasu? Principia, obejmujące jego wkład w rozwój
  • Odpowiedz
@k1fl0w: Nie cytujcie tego barana Tysona, który nie umie nawet liczyć. Newton "odmienił świat" wraz z wydaniem Philosophiae naturalis principia mathematica czyli w wieku 45 lat. No ale najwyraźniej złośliwości kierowane w stronę religii są ważniejsze niż arytmetyka.
  • Odpowiedz
@Zawulon: @wolodia:

The reason that it caused it is that Newton actually developed the concept of calculus during the middle of the 1660s. And in 1664, ’65, ’66, in that period of time, he asserts that he invented the basic ideas of calculus. And in fact, in 1669, he wrote a paper on it but wouldn’t publish it. In 1671, he wrote another paper on calculus and didn’t publish it;
  • Odpowiedz
@lakukaracza_: Ale ja to wiem, że Newton pracował nad podobnymi ideami. Tylko co w związku z tym? Einstein odmienił świat w momencie publikacji szczególnej i ogólnej teorii względności, czy X lat wcześniej gdy mu to wcześniej po raz pierwszy przyszło do głowy? Nie można odmienić świata pisząc do szuflady.

Odkrył przed trzydziestką, opublikował dopiero gdy Leibniz się połasił.

To także nie jest prawdą. Kontrowersja o autorstwo rachunku różniczkowo-całkowego zaczęła się pod
  • Odpowiedz
@wolodia:

Einstein odmienił świat w momencie publikacji szczególnej i ogólnej teorii względności, czy X lat wcześniej gdy mu to wcześniej po raz pierwszy przyszło do głowy?

W momencie potwierdzenia przez sir. A. Eddingtona ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Czepiam się, przepraszam, masz racje.
  • Odpowiedz
@lakukaracza_: Chciałem tylko edytować aby poprawić się w ostatnim twierdzeniu - masz rację, że Newton opublikował swoje wcześniejsze prace gdy zaczęła się wojna z Leibnizem o pierwszeństwo. Chciałem dodać jedynie, że Newton opublikował elementy swoich prac wcześniej, m.in. w Principia.
  • Odpowiedz
@k1fl0w: Newton pewnie by się mocno #!$%@?ł na widok tego mema. Był w końcu jednym z najbardziej gorliwych chrześcijan pośród wielkich fizyków.
  • Odpowiedz