Wpis z mikrobloga

Domowe pierogi ze szpinakiem - krok po kroku

Składniki na 1,3 kg ciasta:
- 1 kg mąki pszennej
- 400 ml gorącej, przegotowanej wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 jajka
- 3 stołowe łyżki oleju

Przepis na ciasto:
Mąkę rozsyp na stolnicy, wbij jajka, dodaj sól, olej oraz połowę gorącej wody. Następnie ruchami zbierającymi mąkę z brzegów do środka zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj kolejną porcję wody i wyrób ciasto w taki sposób, aby miało jednolitą strukturę i nie lepiło się do rąk. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz dodać jeszcze odrobinę wody.

Ciasto włóż "na odpoczynek" do lodówki, na 20 minut. Następnie rozwałkuj je cieniutko - tak, aby było delikatnie przezroczyste. Wytnij odpowiednie dla Ciebie krążki, umieść na ich środku farsz i dokładnie zlep pierożki. Brzegi ciasta możesz smarować wodą, co spowoduje, że ciasto lepiej się sklei.

Składniki na 650 g farszu:
- 450 szpinaku
- 200 g domowego sera feta
- 3 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- pół porcji domowej kostki rosołowej
- 2 łyżki domowego stołowego masła

Przepis na farsz:
Cebulę pokrój na drobniutką kostkę, zeszklij na maśle, następnie dodaj czosnek, pół kostki warzywnej, pieprz i wszystko razem podsmaż, aby cebulka zmiękła i nabrała rumianej barwy.
Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj na patelnię szpinak. Całość podsmaż tak, aby cała woda odparowała, a masa była stosunkowo gęsta. Następnie dodaj ser feta i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Przygotowany farsz odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia. Po pół godzinie jest gotowy do nadziewania pierogów.

Polecamy:
- szybkowar 5 L

Gotowanie 70-80 sztuk pierogów:
Przygotowane ciasto nadziej farszem i dokładnie zlep pierożki. Brzegi ciasta możesz smarować wodą, co spowoduje, że ciasto lepiej się sklei. 5-litrowy garnek napełnij do połowy wodą, dodaj 2 łyżeczki soli i zagotuj. Po zagotowaniu wody pozostaw na małym ogniu. Włóż pierogi do garnka, najlepiej partiami. Pierogi, które wypłyną na powierzchnię, są gotowe do pałaszowania.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #gotujzmikroblogiem

Pobierz Browin - Domowe pierogi ze szpinakiem - krok po kroku

Składniki na 1,3 kg ciasta:
...
źródło: comment_ektxyEkp41o6M3hF8zYZMW2OYXglyWqD.jpg
  • 1