ej #gotujzwykopem, co zrobić jeśli ciasto nie chce się rozwałkować? robiłam ostatnio takie z bardzo małą ilością wody i było jakieś potwornie sprężyste - wałkowałam, wałkowałam no ale się przesuwało i ni #!$%@? nie mogłam na cienko :P dodać więcej wody i wyrabiać jeszcze raz?
@noelo_cohelo: spróbuj zostawić na jakiś czas szczelnie zawinięte. Jak robiłem placki z bardzo cienkiego ciasta to zostawiałem nawet na całą noc, pomagało mocno.
I właśnie nie wiem czy to jakieś specjalne ciasto czy dodanie wody było na tyle oczywiste że nie ma napisane (we wszystkich innych jest (╯︵╰,)) no ale zrobiłam w ogóle bez wody (tylko trochę ręce zamoczyłam bo już nie mogłam xD)
@tptak: ee, ale podawajcie argumenty! fight! ;p jak nie to jak ja mam wybrać :/ nie no tak normalnie z innych przepisów to mi wychodzą, tylko ten jakiś #!$%@?. bo to TORTELLI a nie jakieś tam zwykłe polackie pierogi (⌐͡■͜ʖ͡■)
robiłam ostatnio takie z bardzo małą ilością wody i było jakieś potwornie sprężyste - wałkowałam, wałkowałam no ale się przesuwało i ni #!$%@? nie mogłam na cienko :P
dodać więcej wody i wyrabiać jeszcze raz?
@kluen: w kuli jakiejś? w lodówce? słyszałam że ludzie mrożą, to może to pomogło
Dodać wodę do obecnego też możesz. Pilnuj żeby nie wyschło.
@tptak:
I właśnie nie wiem czy to jakieś specjalne ciasto czy dodanie wody było na tyle oczywiste że nie ma napisane (we wszystkich innych jest (╯︵╰,)) no ale zrobiłam w ogóle bez wody (tylko trochę ręce zamoczyłam bo już nie mogłam xD)
no ale generalnie rzal i gniot
Tu przepis, z którego ja korzystam: https://breadcentric.com/2017/01/06/dumplings-pierogi/
nie no tak normalnie z innych przepisów to mi wychodzą, tylko ten jakiś #!$%@?. bo to TORTELLI a nie jakieś tam zwykłe polackie pierogi (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)