Wpis z mikrobloga

Witam mirków planuje zakup oczyszczacza powietrza i zastanawiam się nad kilkoma opcjami. Daikin MC70L , Sharp KC d40EUW, Winix u300 zależy mi na EPA12/HEPA13, filtrze węglowym, a Daikin takiego nie ma, ale jeśli ma inne technologie, które eliminuja np benzoapiren, to się nad nim zastanowie. Winix wydaje się być najlepszy cenowo, ale za to filtry będzie trzeba wymieniać częściej, tylko mam jeden problem nigdzie nie mogę znaleźć jaki dokładnie filtr ma w sobie, bo jeśli np. EPA11 to mija się to z celem, także potrzebuje jakiegoś znawcy w temacie, może polecisz inny odpowiadający moim wymaganiom i w podobnej cenie (do 1700)

#smog #krakow #zdrowie #filtr #agd #powietrze #oczyszczaczpowietrza
  • 16
  • Odpowiedz
Sharp odpowiada wszystkim moim wymaganiom, bo ma też jonizator, który zabija grzyby/bakterie itp, ale ma dodatkowo nawilżacz którego nie potrzebuje i jest dosyć drogi, a gdyby okazało się, że Winix ma dobry filtr i jest tańszym odpowiednikiem Sharpa to bym go brał od razu. Co do Xiaomi to filtr EPA11 przepuszcza dosyć sporo w porównaniu do EPA12 i HEPA13 odpowiednio odpowiednio 5%, 0,5% i 0,05%, dosyć często te filtry trzeba wymieniać no
  • Odpowiedz
Swoją drogą, po prostu napisałem do przedstawicieli firmy Winix, bo nigdzie nie mogłem tego znaleźć, jeśli okaże się że mają tam EPA12 lub HEPA13 to możliwe, że go wezmę, ciekawi mnie też ten Daikin, bo pod względem wymiany filtrów wychodzi najlepiej, z tym że nie ma ani węglowego ani hepa tylko inna technologie tylko ciężko mi powiedzieć na czym polegają i czy na pewno są tak samo skuteczne. Ponoć koszt wymiany filtrów
  • Odpowiedz
@wannabeprogramer: kombinowałem nad tym samym od zeszłego roku, po kilkunastu wieczorach z wyszukiwarką oraz wielu rozmowach ze znajomymi stanęło na Daikin MC70L (#oczyszczaczpowietrza) ; głównie z uwagi na sposób filtracji oraz jedne z najniższych kosztów eksploatacji (5 filtrów w zestawie na start).

Wykonanie jest bardzo solidne, w trybie nocnym da się przy nim spokojnie spać, znaczących wad nie zauważyłem. Nie czyściłem go jeszcze, ale chyba będzie z tym nieco zabawy - bebechy do wyłapywania zanieczyszczeń metodą elektrostatyczną wydają się być bardzo delikatne...

Miernika nie mam, więc nie mam jak sprawdzić czy działa, ale po tych dwóch tygodniach zerknąłem na filtr i jest prawie czarny (tak - wiem, że "to co widać" nie jest tym najgorszym syfem, który nas truje) ... (#
  • Odpowiedz
@simpo: @Naru: Dziewczyna, która ma dużo związanego z mikrobiologią mowiła mi, że ta jonizacja to jest pic na wodę, a ten Daikin też nie ma prawa działać w ten sposób, że zabija grzyby/bakterie itp, i generalnie ważne są tylko filtry i teraz sam już nie wiem, ktoś się zna bardziej i jest w temacie?
  • Odpowiedz