Wpis z mikrobloga

Wiem, że wszyscy zachwycają się Simmonsem i że ma ROY w kieszeni, ale ... zerkając w statsy:

Ben Simmons vs Jayson Tatum vs Donovan Mitchell:

PTS /g: 17,6 vs 14,3 vs 17,3
AST: 7,6 vs 1,3 vs 3,2
TRB: 9,3 vs 5,6 vs 3,0
STL: 2,2 vs 1,0 vs 1,4
BLK: 0,8 vs 0,8 vs, 0,4

i najciekawsze:

FG%: 50 vs 51 vs 41
3P%: 0!!! vs 52 vs 37
FT%: 56!!! vs 84 vs 84
TOV: 3,8 ! vs 1,3 vs 2,4

Wiem, że cyferki bliskie TD imponują, ale praktycznie brak trójki, osobiste na poziomie Drummonda i 3,8 TOV dają wg mnie szanse Tatumowi i Mitchellowi. Czekam na Rookie wall u... wszystkich. Ciekawe jak to będzie wyglądać.

P.S.
Weźcie pod uwagę, że Tatum nie może nabijać asyst bo ma Kyriego..

P.S. 2
Kogo obstawiacie jako ROY na koniec sezonu?

#nbastats #nba #celticspride
  • 15
@plk_bbl: nie praktycznie brak trójki, tylko brak trójki. Rzuty oddaje tylko przy okazji buzzer beaterów.

Wyższa liczba TOV to naturalna sprawa, gdy ktoś jest tak produktywny. Westbrook miał w zeszłym roku 5.4 straty, a FG% ok. 47.5%.

Taki zawodnik jak Tatum nie ma szans na ROTY, jeśli sytuacja nie jest podobna do tej sprzed roku.

Wymieniłeś 9 statystyk, w 4-ech Simmons bije ich na głowę, w dwóch jest ex-aequo pierwszy, z
@Weed233: nie, ja nie sugeruję, że inni są gorsi bo nie mogą nabijać asyst...po prostu wyłączam tą kategorię z porównania.
@Wojt_ASR_ @Weed233 tak Simmons ma super statsy, zaczął z wysokiego C, ale chciałem sprowokować dyskusję, czy... on trafi na "ścianę" czy to jest dopiero początek piekła jakie zgotuje innym?
Przez parę lat widziałem trochę atletów, którzy zaczynali od WoW a potem gaśli z sezonu na sezon, szczególnie gdy z rzutem u
@plk_bbl: na co?

dyskutujmy, jak najbardziej, ale np. o tym jak okafor sobie poradzi, jakie minuty będzie dostawał, czy możliwe jest, żeby grał na 4-ce, ale nie na taki temat.

Zaczął z wysokiego C, a co teraz?

zagrał 4 gry w ciągu tygodnia, z czego dwie pierwsze po chorobie, pierwsza giera to w ogóle flu game. Statsy

z tych 4 meczów to 17.8 ppg, 9.1 rebsów, 7.7 asyst, 2.1 steali, 0.8
@plk_bbl rzutu zawsze można się nauczyć a mieć taką wizję gry już trudniej
Do tego scoring to nie jest jego główną cechą zalet więc nawet jakby miał robić 5ppg to utrzymując obronę na takim poziomie by się wśród młodzików wyróżniał
@Weed233: tak, rzut można poprawić, ale... jeśli miałby zostać przy defence to droga MCW byłaby smutna dla nas wszystkich. Kibicuję Kangurowi, ale... wolałbym żeby wyścig po ROTY był bardziej ciekawy. Chociaż porównując rok bieżący do poprzednich dwóch lat... to teraz mamy i tak wisienki na torcie.
@Zaufaj_Procesowi: Jeśli miałbym obstawiać to, tak... Simmy obniży loty jeszcze przed weekendem gwiazd. Tak wskazują kariery rookies z wielu lat wcześniej. Ale czy Tatum i Donovan się podciągną? Oby! Będzie wtedy ciekawiej.
@piotr-zbies: a czy czasem nie przesuwali go dlatego, żeby ukryć jego rzut? Jako SF bez rzutu ale ze swoim defence mógłby być LBJ stoperem, ale i to się nie udało. Niestety teraz dla GMów offence skill >> defence skill.
@appylan: Jednocześnie ta drużyna daje mu dużo mniejsze pole do popisu, ale... Tatum nie ma szans na ROTY, bo ma dużo niższy USG% niż Simmons i nawet jak by mógł kreować, a robi to duuużo gorzej, to nie mógłby nawiązać specjalnie walki z Benem.

Co nie zmienia faktu, że jest wybitnie dobry jak na rookie.