Wpis z mikrobloga

Szanowne Mirki,
Branża budowlana, świadczyłem usługę nadzoru dla firmy podwykonawczej, kontrakt, płatność comiesięczna poprzez wystawianie faktury (b2b). Zleceniodawca nie wyraził zgodę na podpisanie umowy, ale płatności przez pół roku były w terminie. Po pół roku odszedłem z dnia ba dzień, gdyż "pracodawca" chciał mnie niesłusznie obciążyć pewnymi kosztami. Wystawiłem mu fakturę za przepracowane dni w danym miesiącu i zaległy urlop przeliczony na dni robocze jak przy umowie o prace. Fakturę mi odesłano z uzasadnieniem, ze "faktura niezasadna". Wpisywałem się w dzienniku budowy na inwestycji, która wpisana jest na ww. nieprzyjętej fakturze, wiec z dziennika budowy wprost wynika do którego dnia świadczyłem usługi dla tej firmy.
W jaki sposób najlepiej domagać się płatności? Na co można się powołać w wezwaniu do zapłaty?

#prawo #prawopracy
  • 12
  • Odpowiedz
  • 0
@krulmakaronu najlepiej przedstawić wszelkie dowody tego, że rzeczywiście w omawianym okresie swiadczyles usługi na rzecz Janusza. Później jakaś wycenę swoich usług adekwatna do stawki rynkowej
  • Odpowiedz
@md23: stawka była stała w poprzednich 6 miesiącach, wiec kwota nie podlega wątpliwości, skoro poprzednich 6 faktur jest opłaconych i są pod to protokoły odbiory usługi. Czy kwalifikuje się to pod PIP?
  • Odpowiedz
  • 0
@krulmakaronu raczej sąd cywilny jeżeli działasz na b2b. A jak ty się z nim w ogóle rozpoczales jeżeli on faktur nie wystawiał ? Ja tutaj widzę potencjał na donos do skarbówki
  • Odpowiedz
@krulmakaronu: w sytuacji, jezeli Janusz szczekałby, że nie masz umowy, możesz powołać się np. na art. 60. Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, wola osoby dokonującej czynności prawnej może być wyrażona przez każde zachowanie się tej osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny, w tym również przez ujawnienie tej woli w postaci elektronicznej (oświadczenie woli).

Jeżeli Janusz twierdziłby, że owszem była umowa, ale miałeś pracować jako woluntariusz, możesz powołać
  • Odpowiedz