Wpis z mikrobloga

• 2
Drogie Mirko pomusz ( ͡º ͜ʖ͡º) Mam problem z laptopem Lenovo Y50-70.

Włączam, wszystko chodzi normalnie. Ale po około minucie na ekranie na sekundę pojawiają się poziome paski i za chwilę ekran wyłącza się.

Sprawdziłem kartę graficzną - na monitorze na hdmi wszystko działa ile czasu chcę. Benchmarki wychodzą ok, karta chyba nie jest uszkodzona.

Przeinstalowałem system, była 8, a teraz postawiłem 10 z innymi sterownikami grafy. Dalej się wyłącza w taki sam sposób.

Włączyłem w trybie awaryjnym. Dalej to samo.

Pomyślałem że to wina taśmy. Kupiłem, wymieniłem ale dalej to samo.

Ktoś ma pomysł co to może być?

#naprawalaptopow #serwispc #elektronika #laptopy #dyi #komputery #lenovo
  • 8
  • Odpowiedz
Sprawdziłem kartę graficzną - na monitorze na hdmi wszystko działa ile czasu chcę.

@tito17: Miałeś oba ekrany aktywne czy tylko zewnętrzny? Masz tam dwie karty graficzne czy tylko zintegrowaną?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@a231 jak włączam na dwa aktywne monitory to ten laptopowy w końcu gaśnie, ale zewnętrzny normalnie działa.

W laptopie są dwie karty graficzne. Intel 4600 i GF 960m.
  • Odpowiedz
@tito17: A spróbuj w biose wyłączyć tego GF i zobacz czy na zintegrowanej się włączy. W wielu laptopach jest tak, że wyjscia zewnętrzne są podłączone tylko do jednej karty i ona przekazuje wyjście z tej drugiej.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@a231 w awaryjnym chyba się włącza bez dedykowanej karty graficznej? Wtedy włączył się na takiej słabej rozdzielczości.
  • Odpowiedz
@tito17: Nie jestem na 100% pewien ale to nie powinno mieć nic do rzeczy, w awaryjnym jedynie nie ładuje sterowników tylko korzysta z wbudowanych.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@a231 sprawdziłem na wyłączonej Nvidii. Dalej takie same objawy - działa przez około minutę wyłącza się na sekundę i potem wyłącza się już na zawsze.

Najśmieszniejsze jest to, że jak ekran zgaśnie i uśpie laptopa to po wybudzeniu znowu ekran działa na kilka chwil.
  • Odpowiedz
via Android
  • 3
@a231 Wsadzilem swoją matrycę do innego y50-70 a sprawną do siebie. Moja w innym
lapku gaśnie, a sprawna u mnie działa. Czyli wszystko jasne :)
  • Odpowiedz