Wpis z mikrobloga

Jak mnie ten Linux wkutwia. #linuxmasterrace, no kuźwa rzeczywiście!
Pierydolone sterowniki nieaktualne, więc jakieś miliony placków robią forki na githubie, support tego jest taki, że idź pan w ... motyla noga.
Kupujesz kurna urządzenie chińskie USB na Allegro, chcesz se zrobić AP, oczywiście sterownik nie działa w tym trybie (choć kiedyś działał - w Windzie działa), nie będzie wyjątków, czytasz te #!$%@? boardy dla przegrywów co kupić, żeby system działał - idziesz do sklepu dla idiotów, wydajesz kurna tyle co na router, w domu oczywiście #!$%@?, bo się okazuje, że kolejna rewizja tego samego już działa na innym chipsecie, więc znowu github, tym razem niby wsparcie dla trybu AP jest, ale jak zaczynasz to łaczyć w bridge, żeby LAN i WLAN miał tą samą adresację, to hostapd przestaje łączyć (zrywa połączenia), no i co chwila zwiecha, bo się robi skbˍoverˍpanic. Pisanie do tych pseudo tfurcuf tego sterownika mija się z celem, bo w najlepszym razie pokiwają głową, że fajny błąd bro.

Stallman jak ja Cię kuźwa nienawidzę!

#gownowpis #linux
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wynajmij, a to dobre...

@Brother_of_Steel: ¯\_(ツ)_/¯

Albo napisz na github

"Wy cholerne robaki, jam jest Polak, Wasz Pan - zapieprzać mi tu z łatkami, bo ma być za fri, bo Windows kosztuje 300zł, a jak dogadam się z Microsoftem to może dadzą za pół darmo!"
  • Odpowiedz
@fervi: sam jesteś robak. Jak się za coś bierzesz, to rób to dobrze, albo wcale. Skoro producent robi jakieś sterowniki, a potem je zarzuca, to jest problem tego producenta, jakoś dla Windows można i jakoś to działa. Problemem nie jest to, że ktoś tego za darmo nie supportuje, tylko to, że w otwartym świecie, jest tyle wersji tego samego, że przestaje mieć to jakikolwiek sens, bo ilość przypadków które mogą
  • Odpowiedz
Skoro producent robi jakieś sterowniki, a potem je zarzuca, to jest problem tego producenta

@Brother_of_Steel: Czyli zakładam, że producent porzucił wsparcie? To dobra lekcja na przyszłość by nie brać chińskiego badziewia z wsparciem tygodniowym :P

jakoś dla Windows można i jakoś to
  • Odpowiedz
@fervi: producent to REALTEK więc kuźwa jeden z najlepiej wspierających linuksa. Daje do myślenia, nie.
Używanie starej wersji kernela ma taki sens, że prędzej czy później trafisz pod ścianę - nie mówiąc o tym, że w systemach "from scratch" będzie ciężko... nie wspominam już nawet o bezpieczeństwie, choć w przypadku takich zastosowań, to powinno mieć kluczowe znaczenie.

Królem to jest takim, że przez to co napisałem powyżej, nawet najbardziej zatwardziali,
  • Odpowiedz
@fervi: ATHEROS to ten najlepszy.I wiesz co? Też dumpił skbˍoverˍpanic w konfiguracjach hostapd. Więc tak na prawdę, to na dwoje babka wróżyła - czy to hostapd, czy też zjechany kernel z problemem występującym od kilkunastu lat. Wszystko możliwe.
To zrzucanie "bez problemów" jak to piszesz, wymaga jakiś skików z uruchamianiem zapasowego kernela w chronionym obszarze pamięci, potem manualnych figli z zrzuceniem stanu i manualnym restartem - no zajebiście USER FRIENDLY.
  • Odpowiedz