Aktywne Wpisy
larine +2
Robiliście sobie test osobowości 16personalities (16PF)? Jakie typy osobowości Wam wyszły?
Mi wyszedł ISFP-T - Poszukiwacz Przygód. Sama nie wiem, czy się z tym zgadzam.
Mi wyszedł ISFP-T - Poszukiwacz Przygód. Sama nie wiem, czy się z tym zgadzam.
Ludzie o osobowości Poszukiwacza Przygód to prawdziwi artyści, choć niekoniecznie tacy, którzy spędzają czas, radośnie malując pejzaże. Choć często to potrafią. Chodzi raczej o to, że wykorzystują swój zmysł estetyczny i projektowy, a nawet własne wybory i działania, aby przełamywać społeczne konwencje. Swoimi eksperymentami lubią rzucać wyzwanie
Potrzebuję opinii kogoś kto nie będzie patrzył na tę sytuację subiektywnie jak ja. Jakieś 3 tygodnie temu współlokator z Holandii poprosił mnie czy mógłbym pojechać jego samochodem na przegląd do Polski. On ma zakaz kierowania pojazdami na terenie Niemiec. Zgodziłem się z dobroci serca, tym bardziej, że miałem wtedy urlop. Pojechałem do Szczecina, 6,5h w jedną stronę. Na miejscu okazało się, że auto nie przejdzie przeglądu i musiałem poczekać dodatkowe 1,5h aż
Co Wy byście zrobili
- Zapłaciłbym połowę 23.3% (37)
- Zapłaciłbym całość 49.7% (79)
- Nic bym nie płacił 27.0% (43)
1. Jest jedno centralne sterowanie (pomijam komunikację pomiędzy różnymi Arduino)
2. Z każdego punktu, którym chcę sterować ciągnę skrętką (a raczej kabel sterowniczy) do miejsca centralnego sterowania.
3. To samo dotyczy zasilania każdego z punktów czy ewentualnie na przykład grupy gniazdek w pokoju.
Poniżej to, czego nie rozumiem i będę wdzięczny za wyjaśnienie lub sugestie:
1. Czy przekaźniki lepiej mieć centralne w szafie czy lokalne w puszkach "z kieszeniami"? Jeśli centralne, to znacznie podnosi się koszt kabli, chyba, że się mylę.
2. Czy włączniki muszą być dzwonkowe czy mogą być zwykłe?
3. Czy trzeba stosować jakieś dedykowane przekaźniki? Pytam, bo np. jak widzę, że ktoś podłącza bodajże przekaźniki MySensors jako kolejne piny do Arduino, to przecież tych pinów jest bardzo ograniczona ilość.
4. Czy w ogóle to całe MySensors jest potrzebne jeśli system byłby głównie przewodowy, bo najczęściej przykłady widzę oparte o część bezprzewodową.
5. Widziałem też przykład oparty o RS485, rozumiem, że wtedy znacznie spada koszt kabla sterowniczego, bo można by zrobić topologię gwiazdy do poszczególnych pomieszczeń, a dalej już magistrala szeregowa od punktu do punktu. Tyle, że wtedy dochodzi koszt odbiorników RS485 i chyba Arduino Nano w każdym punkcie, do którego dopiero podpina się jakiś czujnik / przekaźnik czy inny element wykonawczy.
Z góry dzięki za pomoc.