szukam informacji na temat użycia Redisa z #socketio na aplikacji pisanej w #nodejs
chciałbym wdrożyć pewną redundancję do mojej (obecnie) bardzo prostej aplikacji, broadcastującej otrzymane wiadomości do podłączonych klientów lub pokojów stan który chcę osiągnąć to kilka instancji/nodeów aplikacji broadcastującej, które trzymają informacje o pokojach i podłączonych klientach na Redisie i kiedy jedna z nich pada pozostałe są w stanie kontynuować wysyłkę (taki najprostszy "system wysokiej niezawodności"/high availability system) jak na razie wyszperałem https://github.com/socketio/socket.io-redis , jednak "żywy" przykład, nawet najprostszy, bardzo by mi pomógł
wszelkie udemy i codeacademy także mile widziane ;-)
@qbek: masz jakis konkretny problem? Jak testowalem rozwiazanie to udalo mi sie to spiac w 10 min z dokumentacji :) wada bylo to ze jeden redis, nie wiem jak Ty chcesz to rozwiazac. Jesli wszystko w obrebie maszyny to nie powinienes miec problemu aby zbudowac prototyp :)
@kefas_safek: leciałeś z readme na githubie socket.io-redis ? na razie nie przejmuję się Redisem, chciałbym tylko wprowadzić dodatkowe instancje node'owej (socketowej) aplikacji.
w jednym kontenerze Dockera siedzi Redis, w drugim aplikacja wstępne konfigi wykonują się bez przeszkód, po samum podłączeniu adaptera
@kefas_safek: czyli jak po podłączeniu adaptera nie muszę, w standardowych przypadkach, w ogóle używać żadnych "dodatków" od io-redis, tzn przepisując stary kod? poeksperymentuję z tematem
a gdybyś dostarczył ten przykład load balancingu (chętniej na haproxy, ale nginxa też obejrzę ;-) ) to będę wdzięczny
@qbek: tak jak mowie, jutro najwczesniej z przykladami. Co do kodu to totalnie nic nie zmieniasz, podpinasz adapter i juz :) na tym to polega. Ten load balancing (czy tam HA) troche uposledony bedzie bo nadal masz jednego redisa a go nie potrafie na razie sklastrowac. Tzn waskim gardlem bedzie tu redis ale jam z tym sie uporasz to jestes w domu :)
chciałbym wdrożyć pewną redundancję do mojej (obecnie) bardzo prostej aplikacji,
broadcastującej otrzymane wiadomości do podłączonych klientów lub pokojów
stan który chcę osiągnąć to kilka instancji/nodeów aplikacji broadcastującej,
które trzymają informacje o pokojach i podłączonych klientach na Redisie i kiedy jedna z nich pada pozostałe są w stanie kontynuować wysyłkę (taki najprostszy "system wysokiej niezawodności"/high availability system)
jak na razie wyszperałem https://github.com/socketio/socket.io-redis ,
jednak "żywy" przykład, nawet najprostszy, bardzo by mi pomógł
wszelkie udemy i codeacademy także mile widziane ;-)
#programowanie #javascript
na razie nie przejmuję się Redisem, chciałbym tylko wprowadzić dodatkowe instancje node'owej (socketowej) aplikacji.
w jednym kontenerze Dockera siedzi Redis, w drugim aplikacja
wstępne konfigi wykonują się bez przeszkód, po samum podłączeniu adaptera
var io = require('socket.io')(3000);
var redis = require('socket.io-redis');
io.adapter(redis({ host: 'localhost', port: 6379
io-redis, tzn przepisując stary kod?poeksperymentuję z tematem
a gdybyś dostarczył ten przykład load balancingu (chętniej na haproxy, ale nginxa też obejrzę ;-) ) to będę wdzięczny