Wpis z mikrobloga

Mam #router Netgear WNR3500L v2 z zainstalowanym #tomato. Nie chcę żeby ludzie podpięci pod #wifi widzieli otoczenie sieciowe. Ustawiłem opcję AP Isolation i owszem działała (albo tak mi się tylko wydaje), ale do pierwszego reboota. Ma ktoś pomysł czemu tak się dzieje, albo co zrobić żeby wyizolować sieć wifi?
#informatyka #bezpieczenstwo #pytaniedoeksperta
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GrzechG: Daje radę. Ja wgrałem tomato zamiast oryginalnego softu i jest tu wszystko VPNy, TORy itp. Zasięg spoko, wcześniej był jakiś zwykły TP-Link to miał zasięg dużo słabszy, a miał dokręconą większą antenę. Raczej się nie wiesza, może parę razy był resetowany w ciągu 2 lat.
  • Odpowiedz
@kiboq: nie wiem czy nie zapisuje Ci się to w ramie (,) zobacz sobie na podstawie konfigurowania sieci gościnnej

@GrzechG: właśnie się przesiadłem z WNR3500L v2 i będę mieć go na sprzedaż, jako że mam trochę duży dom a ruter nie był w centralnym miejscu tylko w rogu, zasięg nie powalał bo tylko 2.4 GHz, i jak masz neta szybszego niż 200 to może
  • Odpowiedz
nie wiem czy nie zapisuje Ci się to w ramie

@lolen: Hmmm, nie rozumiem...

zobacz sobie na podstawie konfigurowania sieci gościnnej

Próbowałem przez sieć gościnną w sumie tak jak jest w tym tutorialu, ale dalej z poziomu wifi widzę lan. Może co najwyżej obie sieci wifi są od siebie odizolowane natomiast to co jest podpięte do głównego switcha jest dostępne z obu wifi.
  • Odpowiedz
@GrzechG: > zastanawiam się nad kupnem jako, że to ma na pokładzie linuxa. Chwalisz sobie? Jaki masz dom, mieszkanie? Radzi sobie ładnie przez sciany?

Mogles kupic z 3 lata temu tego WNR3500L v2 aktualnie jest to juz sprzet martwy jesli chodzi o nowe wersje tomato. Shibby chyba z braku czasu porzucil wydawanie nowych wersji, a ostatnie maja duzo bledow. Kup cos na ARMach a nie na MIPSach. Ja tez uzywam
  • Odpowiedz
@skyfire: A tak BTW.. Możliwe to żeby ta izolacja nie działała? Bo nawet jeśli nie już aktualizacji to to nie jest wcale taka stara technologia żeby miała nie działać.. Poza tym chyba dość powszechnie stosowana.
  • Odpowiedz
@kiboq: AP Isolation służy do tego, żeby podłączeni klienci po wifi nie widzieli się wzajemnie - nie mogli komunikować się ze sobą i chyba nie oznacza to, że poszczególy klient nie ma dostępu do otoczenia sieciowego. Nie wiem nigdy nie korzystałem. Doczytaj w internecie jak działa AP Isolation.

Jeśli chcesz odizolować sieci to zainteresuj się VLANami. Przeczytaj to, Shibby opisał jak to zrobić: https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=13977&highlight=isolation&pid=94889#post_94889

To stary wpis ale chodzi o
  • Odpowiedz
Robiłem tak, ale też nie działało :D @kiboq:

No i własnie to mnie czasami zaczynało denerwować w takich modach, że dodawane są nowe funkcjonalności które albo działają w połowie dobrze albo psują inne działające rzeczy i tak non stop z wersji na wersję. Ja rozumiem, że są to mody robione z dobrej woli i doceniam to, jednak mnie już to zmęczyło. Dlatego spróbuję RouterOS od Mikrotik. Nawet jeśli też ma
  • Odpowiedz
@skyfire: Jaki ten router kupujesz? Bo wygląda na to, że po przywróceniu oryginalnego softu już w ogóle nie działa :D Muszę coś znaleźć w rozsądnej cenie, a jak nie to zrobię sobie własny router na pfsense bo drogie części, ale będę miał przynajmniej kontrolę nad urządzeniem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz