Wpis z mikrobloga

@toxarz: a jakby tak wziac nierozciagliwy pret i przesylac informacje na zasadzie cofnac o milimetr ) popchnac o milimetr 1 to gdyby pret mial np 10km to przesylalibysmy wiadomosc natychmiast czyli z nieskonczona predkoscia?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@spuchnienty_odbyt Wydaje mi się że efekt tutaj nie występuję rura jest sztywna. Kamera nie jest puszczona wolno. Dla potrzeby eksperymentu możemy założyć że ów silnik i rura kreca sie poza nasza galaktyka w jakiejś wolnej przestrzeni bez niczego co by go przyciągało. Moim zdaniem to byla by nadswietlna na krańcu pręta :D
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Andi128 Prsesylalibysmy tak szybko jak by cos go popychalo. Ale to jest spsoob na komunikacje z marsem gdybysmy tylko sie nie krecili xD
  • Odpowiedz
@toxarz: Nie da się bo wraz z prędkością rośnie masa. Przy prędkości światła masa staje się nieskończona, czyli masa pręta też była by nieskończona, więc w całym wszechświecie nie znalazło by się dość energii aby wprawić w ruch ten mechanizm.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@z--x Przy obecnej technologi tak, jednak chodzi mi tylko o teorie. Czy majac taki silnik i taki pret byla by to naświetlania czy coś jakieś prawo uniemozliwialoby czupkowi krecic sie ponad 300k/s
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Korax o nie wiedziałem. Niniejszym jako Op mianuje cie zwyciezca wątku i daje najlepszego plusika. Wytłumaczllenie sensowne, logiczne i proste :D dzieki :D
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Andi128 Wydaje mi sie ze biorac pod uwage co powiddzial Korax to do pewnej długości, przy odpowiednich materiałach bylo by to natychmiast.
  • Odpowiedz
@Andi128: @Andi128: z tym prętem i informacją też się nie da, bo nie istnieje i nie może istnieć taki absolutnie nierozciągliwy i stywny pręt, masa, grawitacja i takie tam by go wygły, a żeby być absolutnie sztywny, to musiałby mieć temp. zera absolutnego.
  • Odpowiedz